Strängare krav på covidpass på flera håll

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2022-01-16

Demonstration mot nya regler för vaccinpass. Bilden är från Paris förra helgen.

Frankrike har infört krav på en tredje dos för att vaccinpasset inte ska bli ogiltigt. Drygt en halv miljon fransmän blev av med sina covidpass i helgen.

Även i Danmark riskerar tusentals att få ogiltiga covidpass.

I Paris, Bordeaux, Lille och andra franska städer protesterade människor mot de nya krav på vaccinbevis som kommer att göra livet svårare för ovaccinerade.

Deras ilska riktar sig främst mot ett lagförslag som röstades igenom i det franska parlamentet på söndagen. Det förvandlar dagens ”hälsobevis” till ett strikt vaccinbevis. Ett negativt test eller genomgången sjukdom är därmed inte längre tillräckligt.

Det innebär att ovaccinerade inte kommer att kunna gå på restaurang, bio eller andra kulturevenemang, där det krävs covidpass för att komma in.

Ogiltiga covidpass

President Emmanuel Macrons uttalande i början av året att han vill ”jävlas med” de ovaccinerade har ytterligare retat upp folk.

Men redan i lördags infördes krav på att ha tagit den tredje dosen inom sju månader efter den andra för att passet inte ska bli ogiltigt. Det innebar att runt 560 000 covidbevis blev ogiltiga, skriver franska medier.

Även i Danmark kommer tusentals coronapass att bli ogiltiga på söndagen, skriver nyhetsbyrån Ritzau. Det hänger samman med att Folketinget kortat giltigheten för passet efter andra sticket till fem månader.

Det kan ställa till det för danskar som vill gå på restaurang, gym, bio, museer eller andra kulturevenemang, eftersom det införts krav på coronapass i samband med att det danska samhället nu öppnar upp igen efter att ha haft hårda restriktioner.

Även giltigt med test

Till skillnad från de nya, strikta franska reglerna som är på gång, så kommer det fortfarande att vara möjligt för danskar att få ett coronapass om man har testat positivt för covid de senaste fem månaderna eller kan visa upp ett färskt negativt provsvar. För PCR-test gäller passet då i 72 timmar, med ett snabbtest i 48 timmar.

I Sverige definieras den som har tagit två doser som vaccinerad, och berättigad till att kvittera ut vaccinationsbevis. När beviset har löpt ut är det möjligt att få ett nytt. Den tredje dosen ses som ett komplement.

I Sverige används inte vaccinbeviset lika brett som i exempelvis Frankrike och Danmark.

Frågan hur länge vaccinationsbevisen ska anses giltiga med bara två doser ligger nu på Folkhälsomyndighetens bord.