Nyheter

Flera skadade vid covidkravaller i Rotterdam

Av: 

TT

NYHETER

Polis sköt varningsskott och skadade flera personer när kaos bröt ut vid covidprotester i Rotterdam på fredagskvällen.

Demonstranter kastade stenar, avfyrade fyrverkerier och startade bränder i protest mot nya covidrestriktioner.

– Vi vet att minst två personer skadades, antagligen som ett resultat av varningsskotten, men vi måste utreda de exakta orsakerna närmare, säger Rotterdampolisens talesperson Patricia Wessels till nyhetsbyrån Reuters.

Det är oklart hur allvarligt skadade personerna är.

Kravallerna bröt ut sedan flera hundra personer samlats för att protestera mot den nederländska regeringens planer på nya regler som möjliggör för verksamheter att neka ovaccinerade gäster.

Kaos bröt nu när hundratals personer samlades i samband med protester mot covidrestriktioner i Rotterdam i Nederländerna på fredagskvällen. Bilden är från en video.

Tände eld på polisbil

Personerna ska ha skrikit ”frihet”, kastat stenar mot polisen och räddningstjänsten och satt eld på flera elsparkcyklar. I tumultet stacks också en polisbil i brand, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Förutom varningsskott använde kravallpolis även vattenkanon i försök att skingra samlingen.

– Situationen var livshotande, säger Patricia Wessels till Reuters, om kravallerna.

Lokala medier rapporterar att fotbollshuliganer ska ha varit inblandade i våldsamheter. Tiotals personer greps och sammanlagt uppges sju personer ha skadats i kaoset, däribland flera poliser. Fler gripanden väntas komma.

Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb beskriver kravallerna som en ”våldsorgie”.

– Polisen har känt sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar, säger han enligt AFP.

Polis sköt varningsskott mot demonstranterna. Bilden är från en video.

Fler protester

Lokala myndigheter utfärdade en order om nödläge och förbjöd folk att vistas i området. Sent på fredagskvällen rapporterades lugnet ha återvänt till staden, men polisnärvaron var fortfarande hög, enligt AP.

Landet har registrerat nya dygnsrekord i antalet nya covidfall de senaste dagarna. Sedan förra lördagen råder nya restriktioner som berör restauranger, butiker och sportevenemang – men gnistan till fredagens protester var regeringens avisering av en ny lag som gör att personer som inte är vaccinerade eller haft covid kan nekas tillträde till barer och restauranger.

På lördagen väntas tusentals demonstranter samlas för nya protester i bland annat Amsterdam.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Människor demonstrerade i Amsterdam, trots att arrangörerna vädjat till deltagarna att stanna hemma efter de kaotiska protesterna i Rotterdam på fredagen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Dubbelattacken som ska stoppa nya skräckvågen