Brödernas sorg efter olyckan i Lindshammar: ”Var min bästa vän”

Uppdaterad 2021-09-26 | Publicerad 2021-09-25

Erik Malmberg blev bara 17 år.

Strax efter att bilen han färdades i tillsammans med tre andra tonårskillar frontalkrockat i höjd med Lindshammar fick hans bror en video på olyckan.

Storebröderna Razmus och Tim Malmberg förlorade sin pappa för elva år sedan.

Nu har de mist sin lillebror.

– Jag hade bara velat säga några meningar till, säger Razmus Malmberg, 19.

Erik, Razmus och Tim Malmberg.

Solen ligger lågt över den välklippta fotbollsplanen på Vetlanda Gifs idrottsplats. I klubblokalen sitter Razmus och Tim Malmberg. I torsdags kväll fick de beskedet att deras lillebror Erik dött i en olycka på väg till en AIK-match i Kalmar.

– Erik har varit vid min sida nästan hela livet. Vi har haft ett starkt band och särskilt de sista åren har vi blivit mer som vänner. Han var min bästa vän, säger Razmus Malmberg, 19.

– De två senaste åren har vi spelat fotboll i samma lag, gått på samma fester, haft samma kompiskrets, det var honom jag vände mig till, säger Razmus Malmberg.

Razmus berättar att Erik alltid var glad. Han lyfte alltid stämningen.

– Jag har suttit och kollat på bilder på honom idag och han ler fan på varenda bild, säger Razmus Malmberg.

– Han var alltid glad och positiv, en fantastisk kille, säger Tim Malmberg, 29.

Razmus Malmberg tillsammans med sin bror Erik.

”Det sista vi sa var att vi älskade varandra”

Razmus har legat på sjukhus med magproblem under en längre tid. Han berättar att han inte hade träffat Erik på en ungefär en vecka – men att de pratade i telefon innan olyckan inträffade.

– Vi pratade kort en halvtimme innan.

– Dagen innan det pratade vi länge, det var ett bra samtal, mest om mig och hur jag mådde, vi skämtade och så. Det sista vi då sa var att vi älskade varandra, säger Razmus Malmberg

Razmus tycker att de sista samtalen var fina, men önskar samtidigt att han kunde få prata med sin lillebror Erik en gång till.

– Jag hade bara velat säga några meningar, säger Razmus Malmberg.

Razmus och Tim Malmberg.

Pappan dog i flygolycka

Bröderna berättar att det inte är första gången polisen knackar på deras dörr med ett dödsbesked. För elva år sedan dog deras pappa i en flygolycka

Under den perioden bodde familjen i USA där pappa Mats drev ett framgångsrikt motorcykelföretag. Tillsammans med två andra i företagsledningen störtade han till döds utanför Tulsa, USA. 

Därefter flyttade familjen till Vetlanda där de nu bor. Razmus visar sin högerarm som redan är fylld av sorgsna minnen. 

Han har dedikerat tatueringen på sin högra underarm till pappa Mats som blev 41 år gammal. Han berättar att den högra överarmen nu är reserverad för lillebror Erik, 17.

Kurvan där olyckan inträffade är känd i trakten. Det har skett olyckor där förr.

Fick video på olyckan

Razmus låg på sjukhuset under torsdagskvällen när han han fick en video skickad till sig från en vän. Kompisen hade kört förbi en olycka på väg 31 och filmat händelsen. Då hade räddningstjänst och polis inte hunnit dit än.

På videon såg Razmus och hans mamma, som besökte honom på sjukhuset, att det var en bil av samma modell som den Erik skulle åka med.

– Vi började undra om det var den bilen och jag och mamma ringde runt till alla vi kunde. Efter ett tag började vi förstå att det var den bilen eftersom ingen av dem svarade i telefon, säger Razmus Malmberg.

– Razmus ringde till mig och grät och jag trodde först att det var någonting med honom eftersom han låg på sjukhus, men sen skickade han filmen och sa att Erik hade krockat, säger Tim Malmberg.

Flera panikartade timmar senare kom polisen till Razmus rum på sjukhuset och berättade för familjen att Erik var död.

– Vi hoppades in i det sista, men jag förstod ganska direkt att det var så eftersom polisen inte ville säga om Erik var på väg till något sjukhus när vi ringde, säger Tim Malmberg.

Erik Malmberg, 17, dog i den allvarliga frontalkrock vid Uppvidinge som krävde tre unga liv.

Chans i A-laget

Razmus och Tim är samlade och kontrollerade i klubblokalen. De berättar att det är svårt att ta in vad som faktiskt har hänt. Razmus och Erik spelade tillsammans i A-laget men båda har inte fått spela så mycket den senaste tiden. Razmus visar en bild på Erik från en match för två veckor sedan, det är ett minne han håller varmt.

– För två veckor sedan skrev A-lagstränaren till Erik och frågade om han kunde vara med i en match med ungdomslaget som behövde förstärkning. Då svarade Erik att han kunde det på ett vilkor, att han då skulle han få vara med i A-lagets match på lördag.

Tränaren svarade då att han skulle få chansen och vara med i truppen om han gjorde två poäng i ungdomsmatchen.

– Så då gjorde Erik tre mål och en assist, säger Razmus Malmberg.

Razmus och Tim Malmberg sörjer sin bror. Han var min bästa vän, säger Razmus, 19 år gammal.

Stödet betyder mycket

De senaste dagarna har hela Vetlanda varit i sorg. Familjen har fått hjälp och stöd av vänner, familj och räddningstjänsten. Men stödet har kommit från många håll. AIK har kraftsamlat för att visa sitt stöd, men även andra lag runt om i landet har varit berörda av den tragiska olyckan på väg till matchen.

– Det är fint det som händer nu i Sverige. Alla som visar så mycket stöd, jag vill att alla ska veta att det betyder mycket, säger Razmus Malmberg.

– Hela Idrottssverige har verkligen stöttat oss, det är så jäkla fint, säger Razmus.

Intervjun är klar och Razmus och Tim reser sig ur soffan i kanslihuset. Men på vägen ut stannar de vid bilderna från Vetlandas olika lagfoton som hänger intill dörren.

– Det där är jag, och där är Erik, säger Rasmus och pekar på bilden på P19-laget från förra säsongen.

Eriks mamma har godkänt att hans namn och bild publiceras.

Bland blommorna vid olycksplatsen finns en ängel med en text till Erik från hans mamma: ”Älskar dig nu och för evigt, sov gott, puss & kram mamma”.