Kristdemokraterna

"Trafikljus"-koalition troligast i Tyskland

Av: 

TT

Partiernas färger och tänkbara koalitioner i förbundsdagen.
Partiernas färger och tänkbara koalitioner i förbundsdagen.

NYHETER

En ”trafikljus”-koalition eller möjligen en Jamaica-flagga? Långa förhandlingar återstår mellan partierna i Tyskland, men det lutar åt det förstnämnda alternativet.

Socialdemokraterna, SPD, blir största parti med knapp marginal gentemot Kristdemokraterna, CDU/CSU, i det tyska valet. Men för att forma en regering tyder allt på att stödet från liberala FDP och De gröna blir avgörande.

”Trafikljuset”

Den koalition som anses mest trolig att bli verklighet är det röd-grön-gula ”trafikljuset”, döpt efter partiernas färger: SPD, De gröna och liberala FDP. Det är också denna koalition som SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz säger sig vilja försöka bilda.

SPD och De gröna regerade tillsammans från 1998 till 2005 under förbundskansler Gerhard Schröder och var i stort överens kring miljön, skattehöjningar och sociala utgifter. Men för att få förbundskanslerposten behöver SPD även stöd från FDP. Liberalerna ligger långt till höger om SPD vad gäller finanspolitiken, men kan möjligen tänka sig att kompromissa om de får kontroll över denna.

”Jamaica-flaggan”

Kristdemokraten Armin Laschet kan fortfarande försöka bilda regering tillsammans med FDP och De gröna – en gul-svart-grön kombination som i den jamaicanska flaggan. CDU/CSU och liberaler har en samsyn vad gäller finanspolitiken och har regerat landet under stora delar av efterkrigstiden. Men för detta alternativ krävs stöd från De gröna.

Emot en gul-svart-grön koalition talar det faktum att De gröna och FDP står långt i från varandra inom miljöpolitiken. FDP-ledaren Christian Lindner har dessutom tidigare hastigt dragit sig ur samtal kring ett sådant samarbete.

Svart-röd storkoalition

Socialdemokraterna har varit ett stödparti åt Merkels konservativa under 12 av 16 år. Partiet är motvilligt till att göra om det, men har dock ändrat sig tidigare.

Ytterligare en möjlig koalition det spekulerats kring är den röd-röd-gröna, med SPD, De gröna och vänsterpartiet Die Linke. Die Linke gjorde dock ett katastrofval och hamnar under spärren på 5 procent. Enligt public service-bolaget ZDF får partiet plats i förbundsdagen enbart via ett fåtal direktmandat.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna