Märta Stenevi: Vi ska inte förfölja människor i utsatta områden

Vill se skärpta straff och avlyssning av gängkriminella – men är kritisk till förslag om visitationszoner

Miljöpartiet vill vara mer än ett miljöparti.

Nu ska de bli tydligare i gängfrågan och språkröret Märta Stenevi öppnar för både skärpta straff och utökade befogenheter för polisen.

Samtidigt höjer hon ett varningens finger.

– Vi ska inte börja förfölja människor i utsatta områden, säger hon i en stor intervju med Aftonbladet.

Miljöpartiet klarade sig kvar i riksdagen på 4,41 procent i valet 2018 och har i stort sett legat kring den avgörande fyraprocentsspärren sedan dess i Aftonbladet/Demoskops mätningar.

Men i den senaste mätningen som kom i fredags får partiet rekordlåga 3 procent – sitt lägsta väljarstöd på 16 år. Det trots att klimatfrågan är viktigare än någonsin bland väljarna.

– Klimatfrågan engagerar många, men när man väljer parti hamnar den frågan rätt långt ner. Även om man är engagerad i klimatet vill man veta att man håller med partiet i andra frågor, säger Märta Stenevi, partiets språkrör.

Stenevi valdes till språkrör på en extrainsatt kongress i januari i år, efter att Isabella Lövin meddelat sin avgång. Stenevi beskriver tiden sedan dess som omtumlande. Först klev hon in mitt i pandemins tredje våg, i juni höll regeringen på att falla efter Vänsterpartiets ultimatum om marknadshyrorna.

– Ja, det var turbulent. Jag har varit väljare längre än vad jag varit politiker. Hade jag stått utanför som väljare hade jag undrat varför man bara inte satte sig ner och pratade.

”Hårdare straff för gängrekrytering”

För att locka väljare och säkra sin plats i riksdagen måste partiet bli tydligare med var man står i fler frågor än klimatet, menar hon. Som gängfrågan.

– Jag kan tycka att vi inte tar inte tillräckligt stor plats i frågan om gängkriminaliteten och det oerhört grova våldet som pågår på våra gator och som skrämmer mig och många andra människor i Sverige. I vår vision om ett hållbart, tryggt och rättvist samhälle finns det absolut ingen plats för organiserad brottslighet och gäng.

Partiet vill bland annat se hårdare straff för äldre gängkriminella som drar in barn i kriminalitet, så att det inte är lönsamt att utnyttja dem för att utföra brotten. Stenevi öppnar också för ökade befogenheter till polisen, till exempel när det gäller avlyssning.

– De som är grovt kriminella och mördar, säljer droger och andra människor måste bort från gatorna. Jag överväger gärna straffskärpningar som leder till det och stärker gärna polisen så att de får verktyg de behöver för att komma ikapp de kriminella och förhindra att beställningsmord och drogleveranser utförs, säger Märta Stenevi.

– Samtidigt måste vi hjälpa barnen som riskerar att rekryteras in i gängen. Annars kommer vi bara fylla en massa fängelser.

Storm efter klanuttalande

Men Moderaternas förslag att inrätta visitationszoner i utsatta områden och SD-förslaget att sätta in militär i områdena är hon kritisk till.

– Jag är emot svepande förslag som slår brett mot alla i ett område. Med visitationszoner misstänkliggör man alla i ett område. Då spelar det ju ingen roll att man är en unge som sköter sig i skolan, har alla ambitioner att klara sig och göra rätt för sig i samhället. Det slår inte mot gängen, det slår mot tilliten till samhället.

Tidigare i höst stormade det kring Märta Stenevi i samband med en debatt om gängkriminalitet i riksdagen. När Johan Pehrson (L) sa att han var glad att Stenevi och MP äntligen tog ordet klan i sin mun svarade språkröret att hon själv tillhörde en matriarkal klan, något som uppfattades som att hon inte tar frågan på allvar.

– Det var inte ett ifrågasättande. En del kriminella nätverk är släktbaserade, andra är mc-gäng och vi har nätverk som baseras på kompisstrukturer. Det var ett mycket olämpligt utryck och det beklagar jag, säger Märta Stenevi, som är märkbart trött på frågan.

Kräver att MP lämnar regeringen

Mer dramatik väntar för Stenevi och regeringen i samband med att budgeten ska klubbas i riksdagen. För att släppa fram den kräver C ett förändrat strandskydd och stärkt äganderätt för skogen. Något som går rakt in i Miljöpartiets själ.

– Jag tycker inte att man ska behöva köpa en fastighet för att ha tillgång till kusten. Varje unge ska ha tillgång till det. Och att äganderätten ska gå före att hotade arter skyddas – det är beslut som vi inte tillbaka till skillnad från beslut om skatter. 

Många menar att Miljöpartiet har förlorat på att sitta i regering. I veckan krävde Grön Ungdoms språkrör Aida Badeli att MP lämnar regeringen om S går vidare med C-kravet. Något sånt ultimatum vill Stenevi inte ge.

Om S går med på det – vad gör ni då?

– En regering lägger fram propositioner tillsammans. En svår förhandling ligger framför oss, men vi tror att vi kan lösa det.

Publisert:

LÄS VIDARE