Fler avhopp från brittiska regeringen – Bojo frågas ut

Flera ministrar lämnar Boris Johnsons regering i protest.

Nu tickar klockan för den brittiska ledaren.

– Det här kan absolut betyda slutet för Boris Johnsons tid som premiärminister, säger statsvetaren Nicholas Aylott.

Pressen på Boris Johnson var redan stor. Skandalen med festerna på 10 Downing Street ledde till att partikollegorna för en månad sedan riktade ett misstroende mot Johnson.

Han klarade sig med 211 röster mot 148.

Nu stormar det igen, starkare än någonsin, med krav på premiärministerns avgång.

Under onsdagen meddelade biträdande transportminister Laura Trott och familjeminister Will Quince att de lämnar Boris Johnsons regering.

Senare under dagen meddelade även skolminister Robin Walker sin avgång.

Boris Johnson på Downing Street, på väg mot utfrågningen i underhuset.
Boris Johnson på Downing Street, på väg mot utfrågningen i underhuset.

Tunga politikeravhopp

Onsdagens avhopp kommer efter att finansministern Rishi Sunak och hälsoministern Sajid Javid på tisdagen meddelat att de lämnar Johnsons regering i protest.

”Allmänheten förväntar sig med rätta att regeringsmakten ska skötas ordentligt, kompetent och seriöst. Jag inser att detta kan bli mitt sista ministerjobb men jag tycker att dessa principer är värda att kämpa för och det är därför jag avgår” skriver finansministern Rishi Sunak i sin avgångsansökan.

Kort före hade hälsoministern Sajid Javid meddelat sin avgång på Twitter.

”Det har varit ett stort privilegium att tjänstgöra i den här rollen. Men jag beklagar att jag inte längre kan fortsätta med gott samvete”.

Statsvetaren: Ser mörkt ut

Enligt Nicholas Aylott, statsvetare vid Södertörns högskola, börjar Boris Johnsons framtidsutsikter som premiärminister se riktigt illa ut.

– Mycket mer kan hända, det kan bli fler avhopp. Om fler seniora ministrar hoppar av i dag börjar det se väldigt mörkt ut för premiärministern, säger han.

Totalt har 12 personer lämnat regeringen sedan tisdagen, enligt Sky News.

Enligt Nicholas Aylott kan avhoppen, tillsammans med det relativt stora motståndet mot Boris Johnson under förra månadens misstroendeomröstning, innebära slutet för premiärministern.

– Det är svårt för en partiledare och premiärminister att klara sig i det brittiska systemet utan att ha det tydliga stödet från parlamentsgruppen. Motståndet inom den egna parlamentsgruppen är stort, nästan hälften var emot att han skulle fortsätta. En månad och ett par skandaler senare har gått sedan omröstningen och nu hoppar flera ministrar av, säger Nicholas Aylott.

Har överlevt tidigare

Samtidigt påpekar han att Boris Johnson klarat sig undan skandaler tidigare. Han säger också att det fortfarande finns en möjlighet att premiärministern lyckas klamra sig fast vid makten ett tag till.

– Jag har nästan tappat räkningen på hur många gånger jag sagt att det måste vara slut för honom. Ändå överlever han politiskt, säger Nicholas Aylott, och fortsätter:

– Han har förmågan och envisheten, samt en kärna av lojala i parlamentsgruppen. Samtidigt som det inte finns ett tydligt alternativ. De anledningarna har inneburit att han klarat sig så här länge.

Flera skandaler

Avhoppen kommer efter den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

Pincher-skandalen kommer i kölvattnet av den skandal som i brittisk press kallas ”partygate”, och en efterföljande misstroendeomröstning inom Tories där Boris Johnson klarade sig med liten marginal.

Under dagen kommer Johnson tvingas svara på ledamöternas frågor i den sedvanliga onsdagsutfrågningen i parlamentet. Han kommer också att delta i ett utskottsmöte.

Publisert:

LÄS VIDARE