Hbtq

Pajalapolitiker vill inte ha hbtqi-teater i skolan

Av: 

Fanny Westling

NYHETER

KD-politikern Magnus Gustafsson i Pajala uppmanade föräldrar att ta ställning till om de verkligen skulle skicka sina barn till skolan på fredagen.

Anledning var att det skulle visas en teater på temat hbtqi.

– Jag blir bestört, ledsen och arg, säger Joakim Isaksson Markström, ordförande på RFSL i Luleå.

Barnen i årskurs 6–9 från Korpilombolo skulle under fredagen åka och se en teater i Pajala.

I en lokal facebookgrupp uppmanade den kristdemokratiske lokalpolitikern Magnus Gustafsson föräldrarna att ta ställning till om de tycker att barnen ska se den.

”Jag tycker inte det och mina barn stannar hemma.”

Det reagerade Joakim Isaksson Markström, ordförande för RSFL i Luleå och Norrbotten kraftigt på.

Joakim Isaksson Markström

– Man får tro och tänka precis vad man vill, men att göra på detta viset tycker jag är fel. Jag blir bestört.

”Superproblematiskt”

SVT Norrbotten var först att berätta om händelsen. När Joakim Isaksson Markström fick reda på vad som hänt blev han frustrerad.

– Det är superproblematiskt. Man fortsätter att upprätthålla de normer i samhället som finns, där man ska vara man eller kvinna och heterosexuell.

Han tycker att Magnus Gustafsson borde vara en bra förebild, i egenskap av att vara politiker, och anser att han dessutom bryter mot skollagen när han uppmanar till att barn ska hållas hemma.

– Jag blir också ledsen för de barn som inte får uppleva den här teatern. Det är viktiga ämnen att prata om när man växer upp, det handlar inte bara om hbtqi, utan om känslor man får i kroppen när man blir tonåring.

Gustafsson: ”Propaganda”

Magnus Gustafsson var tidigare aktiv politiker i för Kristdemokraternas valnämnd, men meddelade efter Aftonbladet intervjuade honom att han avsagt sig alla sina uppdrag.

Han anser inte att han uppmanat föräldrar att hålla sina barn hemma, utan snarare att föräldrarna skulle ta ställning till om de ville det.

Från teatern ”Lust”.

Anledningen att han inte ville att teatern skulle visas är att den inte stämmer överrens med värderingar från en klassisk konservativ syn.

– Jag tycker att en sådan teaterföreställning bör betraktas som propaganda från en grupp som är duktiga på att göra sig hörda.

Vad är du orolig skulle hända om barn ser föreställningen?

– En farhåga jag har för barnen i bygden, är att de kommer i princip börja känna ett hat mot homosexuella, på det sättet som frågorna bedrivs nu. Jag vill att skolan bedriver det arbetet på ett bättre sätt, att alla ska känna sig delaktiga, och ha kärlek och respekt för varandra.

”Barn är snälla”

SVT Norrbotten har pratat med rektorn på skolan som säger att det är skolplikt som gäller.

Från teatern ”Lust”.

För Joakim Isaksson Markström är frågan personlig. Han är själv uppvuxen i Korpilombolo, och menar att den föreställningen hade kunnat vara väldigt viktig för honom, när han var barn.

– Jag flyttade därifrån för när jag var 16 år gammal. Jag hade alltid känt mig annorlunda och hade inte svaret på vad det var.

När det kommer till Magnus Gustafssons argument om barn skulle kunna utveckla hat av att att utsättas för information om hbtqi-personer avfärdar han skarpt.

– Barn är snälla individer, och om de blir elaka kommer det hemifrån eller från samhället. Men att barn skulle bli hatiska mot hbtq-personer för att det ser en teater, det är jag ganska säker på inte stämmer.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Magnus Gustafssons inlägg i den lokala facebookgruppen.
Föreställningen ”Lust” är en föreställning som ett triangeldrama fyllt av invecklade känslor och lust som ilar och drar.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hbtq

LÄS VIDARE

Första transpersonen i en svensk regering

ÄMNEN I ARTIKELN

Hbtq

Korpilombolo

Pajala

RFSL

Barn & unga

Teater