Tumultartad mordrättegång avbruten igen – nya bevis presenterade

Uppdaterad 2021-12-03 | Publicerad 2021-12-02

Tumult utbröt i salen och rättegången om misstänkta gängmordet på Årstabron fick tillfälligt avbrytas.

Nu har det hela tagit ytterligare en ny vändning – när försvaret presenterat en alternativ gärningsman.

– Min uppfattning är att bevisningen ska leda till att min klient frikänns, säger försvarsadvokaten Robin Söder.

Tre män står åtalade för mordet på Årstabron i september förra året.

Efter förra veckans tumult där rättegången fick avbrytas har det hela tagit ytterligare en dramatisk vändning, vilket podden Säkerhetssalen/Naudio först rapporterade.

En ny möjlig gärningsman pekades ut av en av de åtalades försvarsadvokat Robin Söder.

– Vi presenterade ett antal omständigheter som redan finns i förundersökningen om man tittar på rätt ställen, så finns det där ganska tydligt, säger Robin Söder.

Bevisningen som försvaret presenterade fanns i den så kallade ”slasken”, det arbetsmaterial som polis och åklagare tagit fram, men som inte blivit en del av det samlade förundersökningsprotokollet.

Polisens tekniker arbetar på platsen.
Polisens tekniker arbetar på platsen.

Kan vara annan gärningsman

Enligt Robin Söder har man kunnat peka ut omständigheter som visar att någon annan än den 30-årige man som är åtalad kunnat haft en roll i mordkomplotten som åklagare Lisa dos Santos presenteras.

Enligt Robin Söder har 30-åringen befunnit sig på en helt annan plats från den mast där telefonen varifrån mordet koordinerats funnits.

Den 30-årige mannen har själv inte svarat på frågor under utredningen, vilket Robin Söder anser finns naturliga förklaringar till.

– En möjlig förklaring är att den person som skulle kunnat använda den här telefonen är nära släkt med honom.

Den nya bevisningen presenterades under försvarets sakframställan och fick omedelbara konsekvenser.

Åklagare Lisa dos Santos begärde mer tid för att utreda uppgifterna, vilket beviljades av rätten.

– Jag har fattat beslut om att komplettera förundersökningen efter att åtal har väckts. Vi har för avsikt att kontrolla vad som presenterats och sedan kommer förhandlingen att återupptas, säger Lisa dos Santos.

I nuläget ser hon ingen anledning att tro att misstankarna mot de åtalade kommer att förändras, eller att ytterligare personer kommer att delges misstanke.

– Min bild är att åtalet kvarstår mot samtliga, säger Lisa dos Santos.

Under torsdagskvällen och natten mot fredag genomförde polisen tekniska undersökningar vid Liljeholmskajen, i närheten av bron där mannen hittades mördad.
Under torsdagskvällen och natten mot fredag genomförde polisen tekniska undersökningar vid Liljeholmskajen, i närheten av bron där mannen hittades mördad.

I åtalet framställs 30-åringen som hjärnan bakom mordet, som han sedan fått de två medåtalade, en 21-åring och en 28-åring, att utföra.

Förutom att besluta om och koordinera gärningen menar åklagaren att 30-åringen gett råd och instruktioner, tillhandahållit en krypterad Anomtelefon, vapen och ammunition.

”Efter mordet har han bistått med planering kring att röja spår, så som att hämta tillbaka/byta ut vapen samt ansvarat och verkat för att betalning för brottets utförande ska ske”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Sköts med många skott

Där framgår också att mordoffret, en kriminell 27-årig man som flera gånger tidigare utsatts för mordförsök, lurades ut på Årstabron i Stockholm.

”Där de på nära håll dödat honom genom att med pistol skjuta honom med flera skott i huvudet och kroppen”, skriver åklagaren.

Tekniska undersökningar vid Liljeholmskajen.
Tekniska undersökningar vid Liljeholmskajen.

Advokat Robin Söder vill inte kritisera polis och åklagare.

– Jag tycker att de nästan alltid gör ett väldigt bra jobb. Jag kan konstatera att när man har en hypotes och tittar åt ett hål kan man lätt se saker som stödjer den hypotesen.

– Vårt jobb som försvarare är att hitta saker som stödjer hypotesen att det inte är klienten som är skyldig, och då kanske det är lättare att se sådana omständigheter.

Åklagare och polis kommer att ha ett antal dagar på sig att kontrollear de nya uppgifterna och det är i skrivande stund oklart när rättegången återupptas.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln