Nej i symbolisk omröstning om aborträtten

Av:  Anna Hansson/TT

Demokraterna vill skriva in rätten till abort i federal amerikansk lag och kallade till omröstning i senaten.

Där röstades förslaget ner – men frågan kan gynna partiet politiskt då majoriteten av USA:s befolkning anser att rätten till abort ska vara kvar.

Lagförslaget som senaten på onsdagen skulle ta ställning till innebär att den nationella lagen skulle ställa sig över delstaterna och hindra dem från att skärpa abortlagarna.

Men förslaget fick bara 49 ja-röster mot 51 nej, och därmed gick det som väntat inte igenom.

60 röster hade krävts, och de enda frågetecknen var egentligen om högerdemokraten Joe Manchin och de mer liberalt sinnade republikanerna Susan Collins och Lisa Murkowski skulle rösta ja. Ingen av dem gjorde det.

Protester sprider sig

Syftet med omröstningen var snarare symboliskt. Initiativet till omröstningen togs av demokraten och majoritetsledaren Chuck Schumer. Han visste, liksom alla andra, att den saknar stöd – men att den skulle visa alla hur senatorerna röstade.

– Den här frågan kommer inte att försvinna. Det amerikanska folket kommer inte att glömma vilken sida senatorerna ställer sig på, sade han inför voteringen.

Omröstningen kom bara en vecka efter det att ett utkast från Högsta domstolen läckte ut som visade att HD starkt lutar åt att riva upp rätten till abort.

Händelsen har lett till demonstrationer, både för och emot, och protesterna har till och med spridit sig till domarnas bostäder, enligt amerikanska medier.

Fördel för Demokraterna?

Demokraterna kan ha mycket att vinna på att lägga fokus på abortfrågan. Även om aborträtten splittrar republikanska och demokratiska väljare vill en majoritet, runt 60 procent av befolkningen, bevara Roe mot Wade, enligt flera olika undersökningar.

Tidningen USA Today skriver att Demokraterna till och med kan gynnas om HD river upp aborträtten, då det skulle kunna locka fler väljare som är för aborträtten till Demokraterna inför de viktiga mellanårsvalen i höst.

Republikanerna försöker å sin sida rikta fokus mot ekonomin och vad partiet beskriver som president Joe Bidens misslyckanden.

Publisert: