Polisanmälan efter SD-kongress – flaska kastades på dansgolv

Partimedlem träffades i huvudet

Jimmie Åkesson under vårtalet på valupptaktsmötet på lördagen.
Jimmie Åkesson under vårtalet på valupptaktsmötet på lördagen.

På lördagen höll Sverigedemokraterna sitt stora valupptaktsmöte på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kastade en SD-politiker en glasflaska ut på dansgolvet som träffade en annan partimedlem.

”Detta är naturligtvis något vi ser mycket allvarligt på. En person har blivit berusad och agerat totalt omdömeslöst”, skriver Oskar Cavalli-Björkman, presschef hos Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet.

På lördagen höll Sverigedemokraterna sitt stora valupptaktsmöte på Stockholmsmässan i Älvsjö. Konferensen beskrevs som den största konferensen som Sverigedemokraterna någonsin hållit.

Partiets kongress pågick under eftermiddagen och in på kvällen. Bland annat pratade partiledaren Jimmie Åkesson om påskupploppen och våldet mot polisen.

Han pratade även om att ”återupprätta våldsmonopolet”.

– Vi måste ge polisen de verktyg och de befogenheter som krävs för att de ska kunna göra sitt jobb.

Kastade flaska på dansgolv

På kvällen blev det festligheter och det ska ha varit i samband med dessa som en person träffades av en glasflaska på dansgolvet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Stockholmspolisen vill inte uttala sig om om enskilda evenemang men bekräftar att de var på plats på Stockholmsmässan, där Sverigedemokraterna hade sin kongress, på lördagskvällen.

– Polisen fick kännedom om att en man i 45-årsåldern fått en flaska i huvudet inne på Stockholmsmässan och vi identifierade gärningspersonen som är en man i 40-årsåldern, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen har upprättat en anmälan. Mannen i 40-årsåldern är nu misstänkt för vållande till kroppsskada.

SD: Mycket allvarligt

I en kommentar till Aftonbladet skriver Sverigedemokraterna att det i första hand är en fråga för polisen och att en polisanmälan har upprättats.

”Detta är naturligtvis något vi ser mycket allvarligt på. En person har blivit berusad och agerat totalt omdömeslöst”, skriver Oskar Cavalli-Björkman, presschef hos Sverigedemokraterna i en kommentar och fortsätter:

”Partiet kommer också att hantera ärendet genom våra interna processer och tydligt signalera att vi inte accepterar den här typen av beteenden på våra event.”

Anmälan har gjorts

Händelsen ska inte ha skett med avsikt, säger polisen.

– Det är ett oaktsamhetsbrott som rubriceras som vållande till kroppsskada. Man har identifierat personen som har kastat flaskan och man har pratat med brottsoffret, säger Towe Hägg.

Personen behövde inte uppsöka sjukhus i samband med händelsen.

Publisert: