”Stridsvagnarna sliter sönder asfalten, men ingen klagar”

Stridsvagnarna sliter sönder asfalten i ryska Kaliningrad.

Ändå kommer ingen att klaga på årets segerparad.

– Segerdagen den 9 maj är en helig dag som är i stort sett är omöjlig att kritisera, säger lokalreportern Aleksej Sjabunin.

Det ryska försvarsministeriet meddelar att segerparader med fyrverkerier kommer att genomföras i 29 ryska städer den 9 maj. Totalt kommer 53 400 soldater, 1 105 pansarvagnar och 229 stridsflyg att delta i paraderna runt om i Ryssland.

I Kaliningrad, landets västligaste utpost bara 30 mil från Gotland, kommer 20 stridsflyg, 72 pansarvagnar och 2 300 soldater att paradera på stadens gator.

Aftonbladet har pratat med lokalreportern Aleksej Sjabunin, som bor i Kaliningrad, inför den ryska helgdagen.

– Tiotusentals människor kommer att vara ute på gatorna för att titta på segerparaden i Kaliningrad, säger han. För många Kaliningrad-bor är detta en återkommande, mycket viktig tradition. Och för regeringen är det en nödvändig del av propagandan.

Aleksej Sjabunin, journalist i ryska exklaven Kaliningrad, tror inte att Vladimir Putin utropar krig mot Ukraina på segerdagen.
Aleksej Sjabunin, journalist i ryska exklaven Kaliningrad, tror inte att Vladimir Putin utropar krig mot Ukraina på segerdagen.

– Sedan 2015 medverkar också ”Det odödliga kompaniet”. Folk kommer gående efter själva segerparaden med porträtt av släktingar, som deltog i andra världskriget. ”Det odödliga kompaniet” har gjort segerparaden mer populär, det har aktualiserat helgdagen.

– För myndigheterna är paraden ett sätt att få folk att glömma vardagliga problem. Segerdagen den 9 maj är en helig dag som är i stort sett omöjlig att kritisera.

Finns det människor som ändå kritiserar paraden?

– Mycket få.

Ryska stridsvagnar och militärfordon rullar längs Tverskaya-gatan mot Röda torget för repetitionen inför Victory Day-militärparaden i Moskva.
Ryska stridsvagnar och militärfordon rullar längs Tverskaya-gatan mot Röda torget för repetitionen inför Victory Day-militärparaden i Moskva.

Vad pratar folk om inför segerparaden?

– Varje år genomförs tre, fyra repetitioner av paraden. Gatorna i Kaliningrad stängs av i tre, fyra timmar vid varje repetition. Men praktiskt taget ingen klagar på det. Trots att stridsvagnarna skadar asfalten på olika ställen, så att man måste lägga på ny asfalt efteråt.

Tror du att Vladimir Putin kommer att utropa krig mot Ukraina den 9 maj?

– Nej, det är inte troligt. Folk är inte redo för något sådant, eftersom propagandan har gett bilden av att den ryska armén är mycket stark och att ”specialoperationen går enligt plan”. En krigsdeklaration och allmän mobilisering skulle innebära att myndigheterna erkänner att armén inte har lyckats.

– Då är det troligare att man visar upp en parad av krigsfångar från Ukraina, säger Aleksej Sjabunin.

Publisert:

LÄS VIDARE