Ukrainska flyktingar vägras abort i Polen

Ukrainska kvinnor som lyckats fly från krigets fasor chockas när de nekas abort i Polen. I stället får de rådet att fortsätta flykten och att hålla tyst om graviditeten.

– Säg det till en läkare och det är över, säger kvinnorättsaktivisten Oxana Lytvynenko.

När de första bomberna föll över Ukraina var Myroslava Marchenko gynekolog på en privatklinik i Kiev. En av hennes patienter hade bokat in en abort eftersom tidiga tester visade att risken var stor att hennes framtida barn skulle få Downs syndrom. Kort därpå tvingades hon, patienten och miljontals andra att fly.

De överlevde de ryska attackerna men möttes av en chock när de kom till Polen. Där fick de veta att det är olagligt att utföra abort med fosteravvikelser som skäl. Det skriver The guardian.

– Hon ringde mig och sa ’herregud, jag vet inte vad jag ska göra, tiden håller på att rinna ut och fostret växer, men jag kan inte uppfostra ett barn mitt i kriget’ säger Myroslava Marchenko.

Hon rådde sin patient att lämna landet och att åka till Tjeckien för att kunna utföra en säker abort.

Vill inte föda barn som flyktingar

Över två miljoner ukrainare har tagit sig över till Polen sedan kriget bröt ut, majoriteten av dessa är kvinnor med barn.

Tillgången till reproduktiv vård ser radikalt olika ut i de två länderna. I Ukraina är aborter lagliga under de första tolv veckorna i graviditeten.

I Polen är det nästintill omöjligt att få utföra en laglig abort. Tillgången till preventivmedel rankas som sämst i Europa och många läkare vägrar att skriva ut dagen-efter-piller. En del vill inte ens skriva ut medicin mot urinvägsinfektion. Av etiska skäl.

Medan Marchenko väntar på att få polsk läkarlegitimation har hon arbetat med Federa, en polsk kvinnorättsorganisation, som lanserat en ukrainskspråkig telefonlinje för kvinnor som vill ha information om var de kan få hjälp med sin reproduktiva hälsa. En del av dem som ringer in är kvinnor som planerat att bli gravida, men som på grund av kriget inte längre vill ha barn eftersom de lever på ett liv på flykt.

Bild tagen tidigare i mars på en förstörd byggnad i Charkiv, Ukraina.
Bild tagen tidigare i mars på en förstörd byggnad i Charkiv, Ukraina.

Traumatiseras igen

Mellan 2010 och 2020 utfördes färre än fem lagliga aborter i Polen, med våldtäkt som skäl. De fem kvinnorna behövde ändå få sina aborter godkända av en domare.

Vänsterkrafter i landet har föreslagit justeringar i abortlagen specifikt för de ukrainska kvinnorna. Men förslaget röstades snabbt ner.

Oxana Lytyvenko är en ukrainsk aktivist som bott i Polen i 16 år och har hjälpt flyktingar vid gränsen sedan kriget bröt ut. Enligt henne har en del av kvinnorna som flytt till Polen ingen aning om att deras möjligheter begränsas så snart de passerar gränsen.

– Mitt enda hopp är att ingen av kvinnorna som är i behov av abort försöker utföra den i Polen. Jag hoppas att de tar sig vidare mot Tyskland, för om de säger att de är gravida, då är det kört”, säger Lytvynenko.

Hon fortsätter:

– Man vill ju inte traumatisera de här kvinnorna ännu en gång när de precis är lyckliga över att de klarat sig.

En grupp aktivister som protesterade mot Polens abortlag utanför högsta domstolen i Warszawa.
En grupp aktivister som protesterade mot Polens abortlag utanför högsta domstolen i Warszawa.
Publisert:

LÄS VIDARE