Mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa

5 nya uppgifter i Aftonbladets granskning som ifrågasätter Kongo-Kinshasas version

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Ett nyckelvittne som ljuger i rätten, en lokal politiker som betalar en mystisk mc-förare utanför Zaida Cataláns hotell sista kvällen och ett hemligt sms som avslöjar att FN-svenskan fruktade för sitt liv.

Aftonbladet har i ett långt reportage granskat mordet på Zaida Catalán – och kan visa världsunika bilder från rättegången och mordplatsen.

Här är fem nya uppgifter i reportaget som alla ifrågasätter den kongolesiska regeringens version – att lokala milismän är skyldiga.

1. Nyckelvittnet som ljuger i rätten

Rättegången vilar tungt på nyckelvittnet Jean-Bosco Mukanda. En grundskolelärare från byn Bunkonde, som i intervju med oss också erkänner att han jobbat som informatör åt kongolesiska myndigheter. Mukanda har tidigare anklagats för att ha kopplingar till både armén och höga politiker. När Aftonbladet kontrollerar hans vittnesmål visar det sig inte stämma. Mukanda uppger i militärdomstolen att han befann sig på mordplatsen den 12 mars och att han då såg en av de utpekade männen, Evariste Illunga Lumu, med Zaida Cataláns huvud. Han påstår vidare i rätten att han genast kontaktade två lokala journalister för att de skulle sprida uppgifterna vidare. Båda dessa journalister förnekar nu denna uppgift kategoriskt kategoriskt. Vittnet kontaktade dem först tre dagar efter mordet och det handlade då tydligt om andrahandsuppgifter. Vid det laget hade nyheten om morden redan spridits genom andra källor.

2. Lokal politiker betalar ”skum” mc-förare utanför Cataláns hotell

Ett vittne uppger för Aftonbladet har att han har sett den lokale politikern Daniel Mbayi utanför Zaida Cataláns och Michael Sharps hotell på kvällen den 11 mars. Politikern ska då ha räckt över en summa kontanter till en okänd mc-chaufför, som vittnet uppger såg ”skum” ut. Aftonbladet har varit i kontakt med Daniel Mbayi, som inte vill kommentera uppgifterna.

Fortfarande är en av de tre motorcykelchaufförerna som var med på morddagen oidentifierad. Familjen till en av de andra två chaufförerna berättar för Aftonbladet om sina fruktlösa försök att identifiera personen, som misstänks ha kopplingar till säkerhetstjänsten.

Rene Bula-Bula, militäråklagare, är en av dem som  intervjuats av Aftonbladets team i Kongo.

3. Zaida Cataláns oro inför middagen med toppolitikern

Tio dagar före sin död berättade Zaida Catalán för en svensk vän att hon skulle äta middag med en kongolesisk parlamentsledamot i Kinshasa. Hon uttryckte då en rädsla för att aldrig komma tillbaka från middagen.

Aftonbladet kan avslöja att politikern var parlamentsledamoten Martin Kabuya från Kasai, som står den tidigare ministern Clement Kanku nära. Kabuya vägrar att svara på frågor om middagen med motiveringen att den tillhör det förgångna.

4. De dubbla uppgifterna om tolkens kropp

Kongolesiska myndigheter ger olika besked om vad som har hänt med Zaida Cataláns tolk. Enligt informationsminister Lambert Mende är hans döda kropp funnen i en grav nära platsen där Cataláns och Sharps kroppar hittades.

Militäråklagare Bulabula framhärdar dock i en intervju med Aftonbladet att kroppen ännu saknas. Tidigare uppgifter gör gällande att Cataláns och Sharps tolk har kopplingar till både Kongos säkerhetstjänst och ex-ministern Clement Kanku.

5. Rättegången är politiskt styrd

Rättegången mot Sharps och Cataláns mördare har påbörjats innan alla misstänkta har gripits och utan att kropparna från de tre chaufförerna (och möjligen också tolken) hittats. Uppgifter från en väl insatt källa gör gällande att domstolen har fått politiska order uppifrån: att skynda på rättegången så mycket det går, hastigt åtala och döma en handfull män och därefter lägga fallet till handlingarna. Uppgifterna bekräftas på plats i Kananga av en av de åtalade männens advokater, Moise Bibuwa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa

Demokratiska republiken Kongo

Zaida Catalán

Kinshasa