Kräktes upp glasbit – från populära barnmaten

NYHETER

Charlotte Eklunds åtta månader gamla son fick några skedar av barnmaten – sen började han hulka. Ut kom mat, slem och två glasbitar.

– Jag är fortfarande jätteskakis över det här, säger hon.

1 av 3 | Foto: Charlotte Eklund
Charlottes bebis fick i sig glasbitar.

I fredags köpte Charlotte Eklund hem barnmat av märket Hipp till sin åtta månader gamla son Eliah. När det var dags för honom att äta tog hon ur burken ur kylskåpet, öppnade den och hällde maten på en tallrik som hon skulle värma.

Innan hon skulle kasta burken sköljde hon ur den – då sprack den i botten. Något som var märkligt tyckte hon då den var hel från början.

– Gud vad konstigt att den spricker, tänkte jag men sen tänkte jag inte mer på det.

”Det här får inte hända”

Då den inte sprack med maten i antog Charlotte att det var ofarligt att äta. För säkerhetsskull rörde hon om i purén men såg inget konstigt. Men efter två-tre skedar såg hon att Eliah gjorde grimarser.

– Det var som att han fått en bit mat i munnen, vilket var konstigt då det inte ska vara några matbitar i den. Sen började han hulka som om han fått satt i halsen.

Charlotte agerade snabbt och höll honom över diskhon där han spydde – ut kom mat, lite slem och två glasbitar. Som tur klarade han sig utan skador, men händelsen har satt spår.

– Jag är fortfarande jätteskakis över det här. Jag vågar fortfarande inte ge mat. Jag är livrädd. Det här får inte hända, säger hon och fortsätter:

– Det ska inte gå söner eller spricka glas in i maten. Barnmatsburkar ska väl vara skyddade.

Vill varna andra

Charlotte kontaktade företaget Arvid Nordquist vilka äger Hipp barnmat. De ska undersöka glaset och burken. Hon har blivit erbjuden ”en skälig ersättning” men hon vill inte köpa Hipp igen.

– Jag vågar knappt ge honom andra barnmatsburkar nu för att jag är livrädd för att det ska hända igen. Nästa gång kanske han sätter i halsen och skär upp hela. man vet ju inte. Självklart kan det ske misstag men sådant här får inte hända. Han kunde kanske ha dött om han svalt det där.

Hon vill även varna andra föräldrar.

– Burken var hel. Hade den gått sönder när jag hällde upp hans mat då hade jag aldrig gett honom den.

”Man ska alltid vara försiktig”

Produkten är skickat på analys, enligt Ola Liljeqvist, som är presskontakt på Arvid Nordquist som äger varumärket. Än vet man inte orsaken till hur det kunde hända.

– Det är svårt att säga. Det kan vare en form av åverkan på burken, som jag såg på bilderna så är det en glasflisa som har lossnat inne i den, säger han.

Enligt honom ska man inte ska vara orolig när man köper deras produkter.

– Det här ska inte hända, definitivt inte. Men man ska alltid var försiktig när man har med glas att göra, säger han och fortsätter:

– Det viktiga är att barnen inte fått någon skada.

Hur ser du på att hon inte vill använda sig av era produkter mer?

– Jag förstår att det varit en hemsk upplevelse för henne och hennes familj. Men det är svårt för oss att ta ansvar hela vägen om det nu hände något med burken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Livsmedel