Sopbranden i Nässjö kan ta veckor att släcka

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En kraftig brand bröt ut på onsdagskvällen vid en avfallsanläggning i Nässjö.

Allmänheten varnas för den giftiga röken.

Enligt räddningstjänsten kan släckningsarbetet komma att pågå i flera veckor.

Foto: Hugo Hellsund

En återvinningscentral på Tuvegatan i Nässjö fattade eld vid 17.30-tiden på onsdagskvällen. När räddningstjänsten kom dit brann det med öppna lågor. Branden gav upphov till en rökpelare som kunde ses över hela staden. Räddningstjänsten utfärdade under kvällen ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA).

– Det brinner på bra, väldigt kraftig brand med höga lågor, sa Kenneth Hermansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Uppmanades stänga av ventilationen

Personer som bor syd öster om branden, alltså i vindriktningen från branden, uppmanades att hålla sig inomhus, stänga fönster och slå av ventilationen för att undvika eventuell brandrök.

– Vi försöker att begränsa elden nu så att det inte sprider sig. Men att släcka den här branden är svårt, det är kraftig värme och svårt att komma nära, sa Kenneth Hermansson till Aftonbladet under kvällen.

Polisen utrymde idrottsanläggningar nära återvinningscentralen. Det rörde sig om bland annat en fotbollsplan och en ishall, enligt TT.

Det komplicerade släckningsarbetet kommer att pågå länge.

— Den här branden kommer ta veckovis att släcka, sa Kenneth Hermansson till Smålands-Tidningen på torsdagen.

Flera bränder på kort tid

Polisen var på plats med flera patruller under kvällen. Flera personer var nyfikna och stannade vid branden för att fota. Något som Kenneth Hermansson avråder från.

– Det kan absolut vara ett problem om man gör så. Kommer man in i röken så kan det bli farligt.

Branden i Nässjö är den tredje i sitt slag på kort tid i Jönköpings län. I maj brann en återvinningsanläggning i Jönköping.

Så sent som i september härjade en stor brand på en återvinningsanläggning i Vaggeryd. Precis som branden i Nässjö orsakade den branden att giftig brandrök i området.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN