Kraftigt vinstlyft för AB Volvo gav rusning på börsen

Foto: Henrik Montgomery/TT
Volvo, med Martin Lundstedt som koncernchef, redovisar ett vinstlyft för första kvartalet. Arkivbild.
NYHETER

Vinsten lyfter kraftigt för lastbilstillverkaren Volvo, vilket gör att aktien rusar på Stockholmsbörsen.

Vd Martin Lundstedt är nöjd med utvecklingen.

– Alla våra affärsområden redovisar en förbättring, säger han till TT.

AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 6,44 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5,29 miljarder samma period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på knappt 5 miljarder (4 952 miljoner), enligt Reuters sammanställning.

– Jag är nöjd med resultatet, men samtidigt också full med energi för jag ser att det finns mycket mer saker vi kan göra inom koncernen, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Flera faktorer bakom

Det kraftiga vinstlyftet gjorde att Volvo tog täten när Stockholmsbörsen öppnade på tisdagmorgonen. Efter bara drygt tio minuters handel hade aktien rusat 5,8 procent, och fortsatte sedan uppåt ytterligare en bit över 6 procent.

Det är flera faktorer som ligger bakom de starka siffrorna, enligt Lundstedt.

– Vi har skapat en konkurrenskraftig plattform i bolaget, både vad gäller produkter och kostnadsbas, vår regionala närvaro och våra varumärken. Men vi använder det på ett bra sätt också nu, vi använder vår flexibilitet. Sammantaget har det gjort att alla våra affärsområden redovisar en förbättring, säger han.

Volvo redovisar en rörelsemarginal på 9,1 procent, att jämföra med 6,2 procent motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 77 707 miljoner kronor, jämfört med 71 707 miljoner kronor ett år tidigare. Orderingången lyfte till 55 622 lastbilar under årets första kvartal, mot 50 046 lastbilar ett år tidigare.

Nettoomsättningen i Europa växte med tio procent, i Nordamerika noteras en nedgång med tio procent. Sydamerika växer med 26 procent, Asien 23 procent och Afrika/Oceanien med 31 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM