Jakobsberg

En person anhållen misstänkt för moskébrand

Av: 

Niklas Eriksson

Joakim Magnå

Maja K Nilsson

Johanna Hellsten

Erik Melin

NYHETER

En person har anhållits på måndagen misstänkt för moskébranden i Jakobsberg nordväst om Stockholm.

En person som smög omkring runt byggnaden fångades på film av en övervakningskamera, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det ska även inkommit ett hot mot moskén tidigare i veckan.

Moskén i Jakobsberg i Järfälla kommun skadades illa i en kraftig brand under natten till 1:a maj. Larmet kom till räddningstjänsten vid 23.16. Mer än tio enheter från Storstockholms räddningstjänst ryckte ut för att bekämpa lågorna i byggnaden som är cirka 60 gånger 100 meter stor.

– Det är en mycket kraftig brand, säger Emil Skoglund vid Storstockholms brandförsvar.

Under natten ändrade polisen brottsrubriceringen från allmänfarlig vårdslöshet till mordbrand.

Efter de iakttagelser som gjorts på platsen och utefter skadorna på byggnaden så tyder det på att branden började på utsidan i fasaden. Ingen person har rapporterats skadad. Polisen har ingen misstänkt gärningsman.

Person fångades på övervakningskamera vid moskébranden

Det är sedan tidigare känt att de varit utsatta och att det funnits hot mot både shiagruppen och moskén. Tidigare i förra veckan så ska det också inkommit hot mot moskén, enligt uppgifter till Aftonbladet.

På övervakningskameror från moskébranden ser man en ensam person smyga omkring. Och det ska vara därför som det finns en misstanke om mordbrand, enligt Aftonbladets källor.

Lars Byström presstalesman vid polisen vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi har poliser på plats och arbetar med trygghetsskapande arbete.

Enligt uppgifter till tidningen så togs en person in till förhör vid lunchtid, vilket bekräftas av polisen först på eftermiddagen.

– En person som tidigare har hämtats in på förhör, har efter förhör anhållits av åklagare. Mer information lämnar vi inte nu, säger Lars Byström.

Fest under kvällen

Det är den största shiamoskén i Sverige med tusentals medlemmar. Branden började i samband med att en fest i lokalen höll på att avvecklas.

– De säger att de har haft en fest under kvällen, och när alla är där utanför och ska åka hem ser de att det börjar brinna. Kalaset var avslutat, säger Mats Brännlund, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt Karl Melin på Säkerhetspolisen så finns ärendet även hos dem.

– Vi har informerats och samarbetar nära polisen, men det är polisen som sköter utredningen, säger Karl Melin och vill inte uttala sig om det funnits hot mot moskén.

– Vi är i ett operativt läge och jag vill inte säga något som kan förstöra utredningen.

Branden under kontroll på måndagsmorgonen

På måndagsmorgonen var branden under kontroll och klockan 10 gjordes en ny bedömning. Vid lunchtid hade räddningstjänsten lämnat platsen och polisen kunde påbörja den tekniska undersökningen.

Akil Zahiri som är talesperson för moskén berättar att många medlemmar samlades utanför moskén under natten.

– Detta är den största shiamoskén i Sverige, med tusentals medlemmar, och vi är redan tiotals medlemmar här på plats just nu. De är väldigt oroliga. Jag känner mig jätteorolig, stressad och ledsen, säger han till SVT Nyheter.

Moskén är avspärrad i avvaktan på teknisk undersökning och all aktivitet är inställd.

– Jag tänker att det här inte ska hända, det är jättejobbigt, speciellt när man ser att det kan vara ett försök till mordbrand. Hur kan det finnas någon som kan tänka sig att bete sig så, det går inte att förstå, säger Akil Zahiri till TT.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jakobsberg

ÄMNEN I ARTIKELN

Jakobsberg