Bil körde in i fotgängare vid Times Square i New York

avJohn Granlund, Niklas Eriksson

NYHETER

Richard Rojas, 26, körde upp på trottoaren och mejade ner 23 människor vid Times Square i New York.

En 18-årig kvinna dog.

– I nuläget finns ingenting som tyder på att detta var ett terrordåd, säger borgmästare Bill de Blasio.

1 av 5 | Foto: Seth Wenig / AP

Vid 11.55, lokal tid, körde bilen upp på trottoaren och in i folkmassan som rörde sig vid Times Square i lunchrusningen. Bakom ratten satt 26-årige Richard Rojas från Bronx och han ska enligt vittnen ha kört mot trafiken innan han for upp på trottoaren.

Innan hans färd tog slut mot väghinder i en korsning mejade han ner 23 människor – en av dem var en 18-årig kvinna som dog på plats.

22 personer skadades och för fyra av dem rapporterades läget vara kritiskt.

26-årige Richard Rojas har tidigare gripits för rattonykterhet och enligt polisen finns det inte något som tyder på att hans dödliga bilfärd ska ha koppling till terrorism.

Källor uppger för nyhetsbyrån AP att Richard Rojas i förhör efter sin vansinneskörning säger sig ha hört röster. Hans utandningsprov ska inte ha visat några tecken på att han varit berusad men drogproven var sent på torsdagskvällen ännu inte klara.

Enligt AP ska 26-åring så sent som i förra veckan ha gripits efter att ha hotat en jurist med kniv. Rojas ska ha sagt att juristen stulit hans identitet. New York Post rapporterar sent på torsdagen att Richard Rojas ska ha hoppats bli skjuten av polis.

– Ni skulle ju skjuta mig, ska han ha sagt enligt New York Post källor.

New York-polisen uppger att det rör sig om en isolerad händelse. Borgmästare Bill de Blasio säger det med den information som finns tillgänglig i nuläget inte finns något som pekar mot att det ska vara ett terrordåd.

– Våra tankar går till dem som skadades i dag och särskilt till familjen till den unga kvinnan vars liv gick förlorat, säger Bill de Blasio i ett uttalande.

26-årige Richard Rojas tvingades lämna sin anställning inom USA:s flotta 2015 utan hedersbetygelser. Då hade han varit anställd inom militären fyra år.

ARTIKELN HANDLAR OM

New York

Brott