Så ska saudierna få Trump att trivas

avEbba Thornéus

WASHINGTON. Biff och countrysång.

Det är Saudiarabiens hemlighet för att få president Trump att trivas i landet.

Utöver det utlovas toppmöten, visuella hjälpmedel och pauser för vila.

Foto: Karin Ahlborg / AFTONBLADET / 5600
Donald Trumps favoritmat, biff med ketchup.

I dag, fredag, inleder president Donald Trump in första utlandsresa som president.

Första stoppet blir Saudiarabien, följt av Israel, Vatikanstaten, Natomöte i Bryssel samt G7-mötet på Sicilien.

Och enligt nyhetsbyrån AP gör Saudiarabien nu allt för att Trump ska trivas.

Biff och country

Förutom lokala maträtter, som ris och lamm, kommer man även att servera presidentens favoriträtt – biff med ketchup. Dessutom har Trumps favoritartist, countrysångaren Toby Keith, bjudits in att uppträda i Riyadh på lördagen.

Dock uppges bara män vara välkomna på konserten enligt ABC News, som även ställer sig undrande till om Keith kommer att spela sina hits ”Whiskey girl” och ”Beer for my horses”, då landet har ett mycket strikt förbud mot alkohol.

Förutom mat och sång hoppas Saudiarabien även på att kunna blända Trump med en rad olika toppmöten och evenemang under helgen.

Önskar mycket visuella hjälpmedel

Trumps är känd för att ha vissa matpreferenser och vill även ha en viss rumstemperatur. Han delegation har inför resan även uttryckt en önskan om korta presentationer och mycket visuella hjälpmedel, speciellt kartor.

Redan före Trumps avresa oroade sig Vita huset-anställda för hur presidenten skulle svara på det ansträngande tempo som gäller för utländska resor med olika tidszoner, okända hotell och de lokala delikatesserna.

Två tjänstemän säger till AP att man fruktar att en för svår resa kanske skulle göra att presidenten kan avstå framtida resor till förmån för vicepresident Mike Pence.

”Mycket kan gå fel”

– Risken för att något går fel - du förolämpar värdarna, du blir sjuk, din chef blir sjuk, du missförstår dina värdar, du gör ett schemaläggningsfel, du måste ändra schemat några timmar innan ett möte, du fastnar i trafiken eller planet är försenat på grund av dåligt väder – är extremt stor, säger Julianne Smith, tidigare utrikespolitisk rådgivare till vicepresident Joe Biden till AP.

– Personligen tycker jag att de ska korta ned redan nu, innan de ångrar sig.

För Donald Trump, som vanligtvis föredrar att sova i sin egna säng, har hans delegation därför jobbat mycket hårt för att se till att skapa luckor i det annars väldigt tighta schemat för att hitta pauser för återhämtning och vila uppger AP.

ARTIKELN HANDLAR OM