Victoria: Det var en jobbig period

avBritt Peruzzi

NYHETER

Hon har orsakat en tronföljdsändring, övervunnit ätstörningar och funnit den stora kärleken.

Och om en dryg månad fyller hon 40 år.

– Jag ser det väl som en möjlighet att stanna upp och reflektera lite, säger kronprinsessan Victoria i en ny TV4-dokumentär.

1 av 4 | Foto: TT
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

14 juli 1995. Kronprinsessans myndighetsdag och dags för hennes första officiella tal, coachad av skådespelerskan Margaretha Krook. Klänningen var royal blue, håret högt uppsatt och huvudpersonen märkbart nervös.

22 år senare är det en trygg, självsäker kronprinsessa som för TV4 försöker sammanfatta 40 år och en uppväxt lite vid sidan av den vanliga.

I dokumentären beskriver hovets före detta informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg hur intresset för kronprinsessan stegrades för att kulminera när hon efter studenten kom till franska Angers för språkstudier 1997. Där väntade ett hav av fotografer på den svenska kungligheten som "bara skulle läsa lite franska".

Men tiden i en fransk värdfamilj fick henne också att uppskatta framför allt en skillnad med livet på Drottningholms slott: Tiden som hon insåg att familjemedlemmarna i Frankrike hade med varandra. Och det lugnare tempot, berättar kronprinsessan i den nya intervjun.

Tempot var också det som skulle ta över de kommande åren. När hon kom hem inleddes den officiella utbildning till kronprinsessa och hennes egna ambition slog i taket.

Ätstörningar ingen hemlighet

Parallellt uppmärksammades att Victoria hade magrat, trots att hon bar polotröjor och flera lager under kavajerna. Efter en högtidsfest i stadshuset, i en ärmlös klänning som avslöjade viktraset, var ätstörningarna inte längre en hemlighet.

Planen att Victoria skulle skriva in sig på Uppsala universitet ändrades abrupt när kungaparet bekräftade ätstörningarna och bestämde sig för att dottern skulle få åka till USA och där i lugn och ro få stöd för sjukdomen.

– Jag gick igenom en jobbig period med mig själv och behövde tid att reda ut saker och ting och hitta den där balansen igen, och kanske lära känna mig själv och var mina gränser gick, att inte hela tiden pressa mig själv för mycket. Jag ville hela tiden så mycket mer än jag förmådde prestera eller förmådde vara.

Efter en tid i USA berättade Victoria i en intervju öppet om att det som syntes på utsidan inte speglade insidan. Utomstående experter hade uttalat sig om att hon hade lagt på sig och därmed kunde åka hem igen, men så var inte fallet. Hon kämpade fortfarande med ätstörningarna, och med att lära sig att sätta ord på sina känslor.

Efter hemkomsten till Sverige var det viktigaste rådet för att bibehålla hälsan att börja träna regelbundet.

Och där på gymmet stod han, Daniel Westling, hennes blivande man.

”Väldigt bra team”

På en presskonferens sju år senare konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt, som formellt var den som godkände äktenskapsplanerna, att "kvinna av börd får äntligen sin man av folket".

I TV4-dokumentären öser kronprinsessan lovord över sin man som hon beskriver som omtänksam, klok och med en härlig energi. Dessutom är han hennes närmaste kollega, ena halvan av ett "väldigt bra team".

– Det gäller att vilja utvecklas och göra sitt yttersta. Det är det som driver mig. Jag tror ju på det här, att företräda Sverige på ett korrekt och bra sätt.