NRA: Vi försäkrar den vapenägare som skyddar sig själv

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikanska vapenorganisationen NRA erbjuder nu vapenbärare en ny försäkring – Carry guard.

Om de blir stämda för att ha skjutit någon täcker försäkringen rättskostnaderna:

”Du försvarar ditt liv med ditt skjutvapen. Försvara dina besparingar med NRA Carry guard”.

Ur NRA:s reklamfilm för försäkringen ”Carry guard”.
Ur NRA:s reklamfilm för försäkringen ”Carry guard”.

Den amerikanska vapenlobbyn NRA beskriver sig som USA:s ”äldsta och största organisationen för medborgarrätt” och har stark koppling till landets mäktigaste man – president Donald Trump.

Inte sedan Ronald Reagan var satt i Vita huset har organisationen haft en president som stått organisationen lika nära.

– Åtta års angrepp på ert andra tillägg har äntligen kunnat stoppas kraftfullt. Federalt rättsväsende kommer inte längre att jaga laglydiga vapenägare, sa Trump i sitt tal vid NRA:s, National Rifle Associations, 146:e årsmöte i Atlanta.

– Jag vill försäkra er om den heliga rätten för alla våra medborgare till självförsvar.

Över 8 miljoner kronor

Den mäktiga lobbyorganisationen lanserar i den medvinden en ny försäkring för medlemmar som har tillstånd att bära vapen och tränats av NRA. Försäkringen kallas Carry guard och ska skydda innehavaren mot höga kostnader om de använder sin lagliga rätt att försvara sig själv med sitt skjutvapen.

Det vill säga om de skjutit en person och sedan blir stämda i ett civilrättsligt mål till exempel. Carry guard uppges i ett pressmeddelande kunna täcka kostnader på en miljon dollar, motsvarande drygt 8,6 miljoner kronor.

– De onda killarna kommer till dit hus och du måste använda ditt vapen och sen hamnar du i en situation där du tvingas betala hundratusen dollar för att skydda dig själv, säger Josh Powell, vd för NRA:s dagliga verksamhet, till Politico.

Han säger att Carry guard-försäkringen behövs i dagens USA där allt fler bär vapen.

Omdebatterad försäkring

I USA debatteras just försäkring för vapenägare vid händelse av att de använder sina vapen. Massachusetts, Washington, North Carolina, New York och Hawaii har i år infört de omdiskuterade lagarna som kräver att de som har rätt att bära skjutvapen har försäkring.

Men det är en markant skillnad på försäkringarna i lagförslagen jämfört med den som lanseras av NRA. Den förstnämnda ska täcka de kostnader som uppstår för den som blir skadad vid en skjutning medan vapenlobbyns alltså ska skydda den som skjuter mot ”merkostnader”, skriver Politico.

– Tänk på det så här: Det finns ett lag av jurister som står bakom varje kula som lämnar ditt vapens mynning. Om den misstänkte träffas, även vid en berättigad skjutning, så garanterar jag dig att världen kommer att rämna runt om dig, säger James Jarret, ansvarig för NRA:s läroplan, i en träningsvideo enligt Politico.

NRA:s försäkring finns tillgänglig som tillval för deras medlemmar i 50 stater.

– Om jag hamnar i en position där jag tvingas använda mitt vapen för att försvara mitt liv så kan jag lova dig att jag är glad att jag har NRA:s Carry guard, säger Colion Noir, jurist och medarbetare på NRATV, i en reklamfilm för försäkringen.

Publicerad: