Stor explosion i Kabul – många döda

avHanna Olsson, Nivette Dawod, Victor Stenquist

NYHETER

En stor explosion har inträffat i Afghanistans huvudstad Kabul.

90 personer uppges ha dött och 450 har skadats i attacken.

Ingen har tagit på sig dådet där antalet döda och skadade förväntas öka.

– Det var som en jordbävning, säger vittnet Mushtaq Rahim till Al Jazeera.

1 av 5 | Foto: SHAH MARAI / AFP

Vittnen berättar om en stor explosion som skakade Kabul under onsdagsmorgonen. Bilbomben har detonerat i stadens diplomatkvarter, nära tyska ambassaden.

– Det var en bilbomb i närheten av den tyska ambassaden, men det finns flera andra viktiga anläggningar och kontor i området, så det är svårt att säga exakt vad måltavlan var, säger Basir Mujahid, talesperson för Kabulpolisen, till Reuters.

Alla fönster krossades

Kabulbon Fatima Faizi säger till al-Jazira att det var en rejäl smäll:

– Explosionen var så högljudd att alla mina fönster krossades, jag har inte hört något såhär stort förut.

90 personer uppges ha dödats och 450 skadats, enligt AP.

Afghanistans president Ashraf Ghani har fördömt attacken och kallat den eller de som ligger bakom den för ”terrorister” som även under fastemånaden Ramadan fortsätter att döda ”oskyldiga människor”.

En anställd dödad

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel fördömer attacken, och uppger att en anställd utanför ambassaden dödats och att personal som arbetar på den tyska ambassaden skadats, men nu är i säkerhet.

– En afghansk säkerhetsofficer, som arbetade med att skydda ambassaden, dödades. Vi uttrycker våra djupaste sympatier till hans familj. Våra tankar är med offrens familjer och nära. Vi hoppas att de som är skadade ska återhämta sig snabbt, säger Gabriel.

Även andra talespersoner från olika ambassader har rapporterat om läget för deras anställda och byggnader de arbetar i. Många beskriver förstörelse, men att de anställda ska vara i säkerhet.

Flest civila dödsoffer

Moln av svart rök syntes över stadens centrum nära presidentpalatset och utländska ambassader.

Foto: Massoud Hossaini / TT NYHETSBYRÅN

Enligt afghanska myndigheter tros de flesta dödsoffer vara civila. Afghanska nyhetssajten Tolo News uppger att en av deras IT-tekniker ska vara ett av dödsoffren. Även brittiska BBC uppger att en lokalanställd chaufför har dött i bombdådet. De journalister han körde har skadats men mår under omständigheterna bra, uppger BBC.

I attacken ska också minst 30 bilar ha förstörts, uppger Najib Danish, talesperson för inrikesdepartementet, till al-Jazira.

Även hus belägna flera hundra meter bort från explosionen skadades då fönster och dörrar blåstes bort från gångjärnen, skriver Reuters.

Vid 11-tiden svensk tid fördömde talibanerna i Afghanistan attacken, och uppgav att man inte stod bakom dådet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul