Trump: USA behöver en ”shutdown” för att fixa röran i senaten

NYHETER

WASHINGTON. USA:s nya ekonomiska plan väntas gå igenom i veckan.

Budgetdiskussionerna har varit hårda mellan republikanerna och demokraterna men ledde i söndags till en överenskommelse.

Samtidigt twittrade president Donald Trump på tisdagen att nationen ”behöver en bra shutdown” i september för att fixa ”röran i senaten”.

1 av 2 | Foto: TT
Donald Trump.

Den nya budgeten var tänkt att godkännas av kongressen den 29 april – samma dag som Donald Trump firade hundra dagar som USA:s president.

Om inte riskerade hela USA:s statsmakt att behöva stängas ned, en så kallad ”shutdown”, då merparten av de federala medlen därmed stryps.

Detta då alla statskontrollerade funktioner enligt lag måste sluta arbeta tills dess att kongressen kommit överens om att betala för utgifterna.

Enda undantagen är funktioner som anses absolut nödvändiga – som akutsjukhus, tjänstgörande militär och gränskontroll.

Senast en ”shutdown˝ inträffade var 2013 då 800 000 amerikanska statsanställda blev utan jobb och lön i över två veckor. Ytterligare 1,3 miljoner arbetade, men fick vänta på att få sina löner utbetalade.

Partierna slöt en deal

Men meningsskiljaktigheterna kring vilka utgifter som ska presenteras i det nya budgetanslaget har varit alldeles för stora och beslutsfattandet sköts därför upp i en vecka, och är tänkt att röstas igenom denna veckan.

För Trump har skattereformen, Obamacare och muren mot Mexico varit de stora stötestenarna som försvårat möjligheten att få igenom budgeten.

Sent på söndagskvällen slöts dock en ekonomisk överenskommelsen över partigränserna, som förlänger budgeten fram till sista september.

Uppgörelse gjorde dock att Trump nu får se flera av sina löften gå i stöpet, och i stället uppges demokraterna vara de stora vinnarna enligt The Hill.

Inga pengar till muren

Bland annat tilldelas Vita huset inga pengar för att bygga den omtalade muren mot Mexico, som varit en av Trumps största vallöften, medan Demokraterna lyckades säkra pengar till subventioner för Obamacare.

Dock överväger kongressen en eventuell omröstning av en ny hälso- och sjukvårdsreform den här veckan, som skulle kunna upphäva Obamacare.

Trots flera motgångar sa Vita husets budgetchef, Mick Mulvaney, att Trump kommer underteckna anslaget på runt 1 biljon dollar när han tar emot det från kongressen på torsdag eller fredag, uppger Reuters.

Trump själv kommenterade överenskommelsen på en presskonferens under tisdagen och sa att det är ”en klar vinst för det amerikanska folket”.

Detta trots att många av hans förslag, som muren och försvaret, har skurits ned betydligt eller tagits bort helt i den nya budgetförlängningen.

”USA behöver en shutdown”

Samma dag twittrade Trump dock ett mer offensivt uttalande:

”Vårt land behöver en bra ”shutdown” i september för att fixa den här röran!” skrev han och utvecklade sedan sin ståndpunkt ytterligare:

”Skälet till den framförhandlade planen mellan republikanerna och demokraterna bygger på att vi behöver 60 röster i senaten, vilket vi inte har! Antingen måste vi rösta in fler republikanska senatorer 2018 eller så ändrar vi reglerna så att det bara krävs 51 procent”.

Uttalandet har väckt frågetecken runtom i landet och tolkas av många som att Trump framöver kan komma att ändra på fler regler i senaten – något som möter oro bland både republikaner och demokrater.

Nyttjat ”nuclear-alternativet”

I början av april utlöste republikanerna i senaten det så kallade ”nuclear”-alternativet för att kunna tillsätta den konservativa domaren Neil Gorsuch i Högsta domstolen – och eliminerade därmed 60-rösters–gränsen.

Tidigare har det krävts 60 av 100 röster i den amerikanska senaten för att kunna tillsätta en ny domare i USA:s högsta domstol men genom ”nuclear”-alternativet behövs det nu bara en enkel majoritet – 51 av 100 röster – i senaten för att tillsätta en domare i Högsta domstolen framöver.

– President Trump kanske inte gillar vad han ser i det här budgetavtalet men det är både farligt och oansvarigt att svara med att kräva en nedstängning, sa den demokratiska senatorn Patty Murray enligt AP.

FAKTA

USA:s ekonomiska plan:

Kongressen väntas den här veckan rösta igenom en ny ekonomiska plan, som demokraterna och republikanerna kommit överens om.

Anslaget ger mer än 1,1 biljoner dollar till den federala regeringens utgifter och gäller fram till sista september.

Överenskommelsen undanröjer riskerna för en ”shutdown” vilket innebär att USA:s statsmakt stängs ned och de federala medlen stryps.

Nedan följer delar av vad den ekonomiska planen innehåller och inte:

INNEHÅLLER:

15 miljarder dollar går till finansiering av försvarsprogram och stridsoperationer i Afghanistan, Irak och Syrien. Summan är hälften av vad Trump önskade i sitt budgetförslag.

1,5 miljarder dollar ska finansiera gränssäkerhet.

Mer än 1 miljard dollar går till en permanent förlängning av sjukförsäkringsförmåner för pensionärer och deras familjer.

68 miljoner dollar går till de brottsbekämpande myndigheterna i New York och Florida som ansvarar för att skydda Trump och hans familj när de är i Trump Tower i New York eller på lyxresorten Mar-a-Lago i Florida.

INNEHÅLLER INTE:

Trumps begäran om 1,4 miljarder dollar för att börja bygga muren mellan USA och Mexiko. Trump har dock lovat att kämpa för pengarna i nästa ekonomiska plan som ska diskuteras i september.

Upphörande av federala medel till Planned Parenthood. Trump-administrationen har försökt att avsluta all federal finansiering till gruppen då den utför aborter, vilket demokraterna motsatt sig.

Begränsa ”Sanctuary Cities” från att ta emot federala bidrag. Städer som vägrar att lämna över illegala invandrare till myndigheterna, har gjort att Trump vill strypa deras bidragspengar, såvida de inte vill samarbetar med de federala invandringsmyndigheter.

Eventuella bestämmelser som skulle ha undergrävt Obamacare. Trump har tidigare hotat att sluta betala för de federala subventioner till försäkringsbolag som erbjuder medicinskt skydd till låginkomsttagare.

Kraftiga nedskärningar för miljömyndigheten EPA. Trumpadministrationen ville sänka byråns budget med nästan en tredjedel men i planen sänks EPA:s finansiering endast med 1 procent.

Källa: USA Today