11-åriga Ebba dog på Drottninggatan – nu tackar föräldrarna svenska folket

Ebba Åkerlund, 11, var på väg hem från skolan när hon dödades i fredagens terrordåd i Stockholm.

Nu skickar hennes föräldrar en hälsning till svenska folket.

”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta”, säger föräldrarna i ett uttalande.

Ebba Åkerlund, 11, dog i fredagens terrordåd i Stockholm.
Ebba Åkerlund, 11, dog i fredagens terrordåd i Stockholm.

Föräldrarna till Ebba Åkerlund lämnade hälsningen till TV4 Nyheterna och har godkänt att också Aftonbladet publicerar.

”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta. Vi behöver nu lugn och ro för att bearbeta vår sorg och ber om förståelse för att vi behöver göra det i fred”, säger föräldrarna.

Ebba Åkerlund är en av de fyra människor som dödades av den framrusande lastbilen i terrorattacken på Drottninggatan i fredags eftermiddag.

Hon ska ha varit på väg hem från skolan när det fruktansvärda inträffade. Tillsammans med några vänner hade hon tagit bussen från skolan in till stan. Hon klev av nära T-centralen. Tanken var att hon skulle möta sin mamma medan kamraterna fortsatte vidare på bussen.

Ebba Åkerlund saknades snart av sin familj när hon inte svarade i sin telefon och hon efterlystes bland annat på sociala medier.

Samling på skolan

Efter att flickan identifierats i helgen och hennes anhöriga underrättats hölls en samling med en tyst minut på hennes skola i måndags. Skolan hade även öppet redan i söndags för att ta emot sörjande.

Förutom Ebba Åkerlund dödades Lena Wahlberg, 69, från Ljungskile, småbarnspappan och brittiske medborgaren Chris Bevington, 41, och Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien.

Chris Bevington bodde i Stockholm, han var gift och jobbade på Spotify.

– Chris har varit en del av vårt gäng i mer än fem år. Han har haft stor betydelse för inte bara vår verksamhet utan också för alla som hade förmånen att känna honom och arbeta med honom. Det finns inga ord för hur saknad han kommer att vara, skriver företagets vd Daniel Ek på Facebook.

Det första offret

Småbarnsmamman och psykologen Maïlys Dereymaeker var på besök i Sverige och på väg för att träffa vänner. Hon blev den första som föll offer för terrorn på Drottninggatan.

Dirk Pieters, borgmästare i Halle där Maïlys bodde, bekräftade dödsfallet på söndagen och berättade att han är god vän med hennes föräldrar.

– Jag kände hennes föräldrar mycket väl. Maïlys själv har jag träffat flera gånger. De är alla väldigt fina människor. Självklart är de förkrossade. Det som har hänt är fruktansvärt, sa han till Het Nieuwsblad.

”Så otroligt god”

Lena Wahlberg arbetade som lärare hela sitt liv.

– Hon var den bästa storasystern man kunde ha och vi stod varandra väldigt nära. Hon var så otroligt god, hade aldrig några baktankar utan var bara en väldigt god människa, har hennes lillebror berättat för Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE