SMHI varnar för snö, hårda vindar och gräsbränder

NYHETER

SMHI varnar för hårda vindar och snödrev i Jämtland och på måndag väntas det upp emot 15 centimeter snö i Värmland.

SMHI har utfärdat klass 1-varning både för blötsnö och hårda vindar. Samtidigt råder risk för gräsbrand i stora delar av landet.

– Att det kommer kraftiga snöfall så här sent är inte så vanligt, säger Kristoffer Molarin meteorolog på Foreca.

Foto: TT

Det blåser hårda vindar i Jämtland i dag och SMHI har utfärdat klass 1-varning för hård vind med snödrev både i Jämtlands län och i Härjedalsfjällen. Vinden avtar till kvällen.

Det nyckfulla aprilvädret fortsätter på måndagen.

SMHI har utfärdat klass 1-varning i Dalarna, Värmland och Örebro län när det på måndagen drar in snöfall som kan ge uppemot femton centimeter snö.

Störst mängder kommer i norra Värmland.

– Snön kommer att öka på kvällen och kommer med stor sannolikhet lägga sig. På dagarna kommer det sedan bli fortsatt plusgrader medan det fryser på och går ner på några minus grader på natten, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Snö, regn och gräsbränder

I Svealand och södra Norrland kommer ett snöoväder in på måndag och tisdag, men SMHI har inte utfärdat några varningar utan uppmanar att följa väderprognoser och trafikläget.

– I Götaland kommer det också ett kraftigt regn på måndagen, säger Kristoffer Molarin.

Samtidigt som det varnas för snö så är det, enligt SMHI, stor risk för gräsbränder i norra Götaland, östra Svealand och Norrlandskusten. Något som inte är helt ovanligt enligt meteorologen.

– Det har varit snålt med nederbörd och det är fjolårets gräs som riskerar att börja brinna. Risken för gräsbränder kommer att släppa i och med den nederbörd som drar in imorgon, säger Kristoffer Molarin.

I skogarna mellan Huddinge och Haninge rasar en brand på söndagseftermiddagen.

Är detta ett typsikt aprilväder?

– Att det kommer kraftiga snöfall så här sent är inte så vanligt, men för övrigt så är det inget som sticker ut, säger Kristoffer Molarin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Svealand

SMHI