Svårt covidläge i Sydney, Melbourne andas ut

Av:  TT-Reuters

Daniel Andrews på tisdagens pressträff, som trots vinterkylan i Australien hölls utomhus.
Daniel Andrews på tisdagens pressträff, som trots vinterkylan i Australien hölls utomhus.

Australiens näst folkrikaste delstat Victoria häver nu den hårda nedstängning som rått de senaste veckorna. I New South Wales är läget det motsatta och strikta regler väntas kvarstå.

Båda delstaterna har desperat försökt hejda fortsatt spridning av coronaviruset. Människor får inte lämna hemmet annat än med godtagbara skäl, såsom motion, för att handla förnödenheter eller söka vård. Med drygt åtta respektive knappt sju miljoner invånare i NSW och VIC, som delstaterna förkortas, har detta omfattat mer än halva Australiens befolkning.

Men nu går trenden åt motsatta håll. I NSW där Sydney ligger ökar smittan, från i och för sig låga tal, men 172 konstaterade fall det senaste dygnet är den högsta siffran på 16 månader. I VIC, med storstaden Melbourne, är dygnssiffran bara 10, samtliga av dessa i karantän så att de antas inte ha kunnat sprida smittan vidare.

– På det stora hela är detta en bra dag, säger Victorias delstatsledare Daniel Andrews i Melbourne, samtidigt som han meddelar att nedstängningen hävs på onsdagen.

Hans kollega i New South Wales, Gladys Berejiklian, har ännu inte meddelat huruvida den fem veckor långa nedstängningen kan upphöra. Men med tanke på att mindre än 13 procent av befolkningen är fullt vaccinerad väntar sig ingen några snabba lättnader.

Publisert: