Unga kvinnor i Skåne fick oprövad behandling

Av:  TT

En läkare i Skåne har tagits ur tjänst och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild
En läkare i Skåne har tagits ur tjänst och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild

En läkare i Skåne har tagits ur tjänst sedan unga kvinnor fått oprövad injektionsbehandling mot vestibulit och samlagssmärtor.

Region Skåne har anmält läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

De unga kvinnorna och tonårsflickorna har sökt vård för vestibulit och samlagssmärtor på olika ungdomsmottagningar i Skåne. Läkaren är specialist i allmänmedicin och har arbetat på ungdomsmottagningen på flera orter.

Trots att det inte är vedertaget och inte används i medicinsk praxis i Sverige har han behandlat kvinnorna och tonårsflickorna med kortisoninjektioner. Det finns heller ingen publicerad forskning eller utvärdering av behandlingseffekten.

”Vi ser mycket allvarligt på det här – av flera skäl. Även om vi inte har några indikationer på att injektionerna i sig skulle vara skadliga har de utgjort ett ingrepp i ett känsligt område. Det har också inneburit att flickorna inte har fått behandling i specialistvården, dit de skulle ha remitterats”, säger Jan Bleckert, chefläkare i primärvården, Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Region Skåne har via journalgranskning hittills identifierat drygt 50 patienter som har fått behandlingen under perioden 2020 till maj 2021. Utredningsarbete pågår fortfarande och det kan därför röra sig om fler.

Alla berörda kontaktas nu av vården. De som önskar kan få en ny gynekologisk undersökning och medicinsk bedömning.

Publisert: