Polsk sjöman död i försvarsövning i Karlskrona

NYHETER

En sjöman har dött i Karlskrona örlogshamn i samband med övningen Northern Coasts 2017.

– Jag vill uttrycka mina kondoleanser till den polska marinen. Våra tankar går till sjömannens familj och hans skeppskamrater ombord, säger marinchef Jens Nykvist i ett pressmeddelande.

Under lördagsmorgonen har en tyst minut hållits på marinbasen för att hedra den omkomna sjömannen.

Två polska sjömän hamnade strax efter klockan 23 på fredagkvällen i vattnen i samband med övningen Northern Coasts 2017 i örlogshamnen i Karlskrona. En av dem är bekräftad avliden skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Sjömännen togs upp ur vattnet varpå en livräddningsinsats genomfördes och de avtransporterades till Blekingesjukhuset. En av dem gick inte att rädda livet på. Polska myndigheter har meddelat anhöriga skriver Försvarsmakten.

– Jag vill uttrycka mina kondoleanser till den polska marinen. Våra tankar går till sjömannens familj och hans skeppskamrater ombord, säger marinchef Jens Nykvist.

Ingen misstanke om brott

Enligt BLT ska den andra mannen nu fått lämna akutmottagningen men är fortfarande kvar på sjukhuset.

– Militären hanterar detta själva eftersom det skett på militärt område. Som jag förstår det handlar det om en olyckshändelse och det finns ingen misstanke om brott bakom händelsen, säger Fredrik Bratt, presstalesperson för polisen region Syd.

Tyst minut har hållits

För närvarande tittar vi på vad som hänt. Vi tror inte det kommer påverka övningen som planeras att dra i gång på måndag, hur den påverkar den polska deltagandet vet vi inte i nuläget men kommer att ha möten om detta under dagen, säger Carolina Lorentzson Nilsson, kommunikationschef på marinbasen i Karlskrona.

Några mer specifika detaljer om olyckshändelsen har försvarsmakten inte att ge i nuläget.

– Vi kommer gå ut med mer information när vi har sådan. Hur olyckan påverkar övningen kommer vi diskutera under dagen. Vi har även hållit en tyst minut på basen, säger Carolina Lorentzon Nilsson.

5000 deltagare på plats under övningen

Omkring 5000 deltagare finns på plats för Northern Coasts-övningen som startar i Karlskrona på måndag och pågår fram till 21 september i Östersjön. Ett femtiotal fartyg och ungefär lika många fordon deltar i övningen som genomförs både till sjöss och på land. Länder som deltar är bland andra Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Norge, Danmark, Belgien, Nederländerna, Kanada och Tyskland samt NATO förband uppger Försvarsmakten.

I mars i år dog en man under försvarsövningen Vintersol när en bandvagn gick igenom isen utanför Brännberg, i Bodens kommun.

ARTIKELN HANDLAR OM

Karlskrona

Olycka