Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen bekräftar ubåtens färdväg

Av: Maja K Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ubåten Nautilus dök två gånger och var aldrig i land efter att den lämnade Refshaleøen på kvällen den 10 augusti till att Peter Madsen sänkte båten dagen efter.

Den danska polisen har nu kartlagt hur ubåten rört sig och samtidigt pågår en diskussion om att göra en rekonstruktion av Madsens berättelse om vad som hände på ubåten, skriver Ekstrabladet.

Peter Madsen sitter häktad misstänkt för mord på den svenska journalisten Kim Wall.

Journalisten Kim Wall och ubåtsägaren Peter Madsen lämnade Refshaleøen klockan 19 den 10 augusti. Vad som sedan hänt på ubåten fram till den 11 augusti klockan 10.30 när Madsen sänkte ubåten och Kim Wall var försvunnen är oklart.

Men nu har polisen gått ut med hur ubåten rört sig under natten.

– Ubåten har åkt från södra Öresund upp till MIddelgrund och Flakfortet där den dykt, vilket vi alla redan vet. Sedan har den kört ner genom Öresund och in i Køgebukten. Den har inte vid någon tidpunkt varit i eller nära land, säger Jens Møller, chef för Köpenhamnspolisens mordenhet, till Ekstrabladet.

Närmare än så vill Møller i nuläget inte specificera ubåtens rutt.

Dykt två gånger

Peter Madsen, som är häktad misstänkt för mord, uppgav först att han lämnat av Kim Wall vid Refshaleøen, men ändrade sedan historien. Vid omhäktning berättade Madsen att Kim Wall dött då hon fick ubåtsluckan i huvudet.

Allt var en olycka hävdar Madsen som efter en stunds vila, slängde kroppen i havet.

Den kartläggning som polisen gjort av ubåtens radar bekräftar Madsens ändrade historia.

– Den har dykt i de nordliga delarna av Öresund, när turen startade, sedan har den dykt en gång till i Køgebukten, så som Peter Madsen själv berättat, säger Jens Møller.

Planerar för rekonstruktion

Polisen vill nu ta med Peter Madsen till ubåten för en rekonstruktion, för att se om hans historia är rimlig.

Madsen själv är positiv till ett återskapande av händelsen.

– Han medverkar gärna i en rekonstruktion av händelseförloppet. Och det är inget konstigt att man genomför rekonstruktioner för att se om saker kan ha gått till på ett visst sätt, säger Madsens advokat Betina Hald Engmark till Ekstrabaldet.

– Jag stödjer min klient i detta och menar att en rekonstruktion skulle vara en mycket lämplig åtgärd i det här ärendet.

”Medier ska inte kunna se vad vi gör”

Men en rekonstruktion av händelseförloppet på ubåten är inte helt enkel och planeringen är långt ifrån klar menar Jens Möller.

– Det är något som måste planläggas i detalj. Det skulle även kräva att ubåten täcks med ett större tält. Jag vill inte att medierna ska kunna se vad vi gör. Det ska vara lugnt och ro som råder, säger Jens Möller till Ekstrabladet.

Polisen har inte gjort några fler fynd efter att Kim Walls torso hittats. Inte heller Walls tröja som polisen sökt har återfunnits.

– Vi har några till konkreta dyk i Kögebukten där vi nu kommer gå ner och titta, säger Möller till Ekstrabladet.

Madsen är häktad fram till den tredje oktober och nekar till anklagelserna om mord samt att han skulle styckat kroppen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: