Rikspolischefens löfte: Trenden kommer vända 2017

avJohn Granlund

1 av 2

SÄLEN. Polismyndighetens förtroende rasar - och uppklarningsstatistiken är sämre än någonsin.

Men rikspolischef Dan Eliasson är hoppfull inför 2017.

– Vi kommer göra ett betydligt bättre resultat än föregående år, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Aftonbladet/Inizio presenterade på måndagen nya skräcksiffror för polisledningen.

Inom loppet av ett år har förtroende rasat för polismyndigheten - från 56 procent i början av 2016 uppger nu 31 procent av de svarande att de har stort förtroende för polisen.

– Det här visar väl samma sak som vi vet från andra undersökningar. Vi vet ju och vi känner ju att givet den oro som har funnits i polisorganisationen så har förtroendet sjunkit något. Under 2015 och 2016 så har svensk polis haft svåra år. Omorganisationen har tärt på oss. Därför är det väldigt skönt att vi i grund och botten är igenom omorganisationen, säger Dan Eliasson.

Är hoppfull

För så sent som några veckor sedan slog åklagare i Malmö larm om att det inte finns några mordutredare kvar - och att man därför fått prioritera ned somliga mord. Totalt sett handlar det om 10 000 brott färre som polisen klarat av att lösa under februari-december 2016.

Trots det är Dan Eliasson hoppfull inför 2017 och är övertygad om att den negativa trenden nu kommer att vända vilket också regeringen har krävt.

– I vissa saker så har verksamhetsutvecklingen vänt redan. Vi har förstärkt i de särskilt utsatta områdena, vi har flera anställda, flera poliser där på gator och torg och i vissa polisområden har vänt den negativa utvecklingen när det gäller utredningssidan. Vi har väldigt starka förhoppningar att göra ett klart bättre resultat 2017 jämfört med 2016.

Så du kan utlova att den negativa trenden kommer att vända under 2017?

– Den ska vändas, den kommer att vändas. Och på sina områden har den vänt redan.

Vägrar syssla med pinnjakt

Att polisen klarat upp så många färre brott under 2016 än tidigare menar Dan Eliasson dessutom har att göra med att tidigare polischefer sysslat med så kallad pinnjakt, att man delvis valt att utreda enklare för statistikens skull.

– Vi inom polisen skulle kunna frisera de där siffrorna ganska lätt genom att göra enkla ärenden för att få statistiken att se bättre ut. Men det kommer aldrig att ske under min ledning som rikspolischef. Vi ska jobba med det som är viktigt och allvarligt och av betydelse för samhällslivet. Jag tänker inte dopa siffrorna som kanske gjordes 2010-2015 för att det skulle se lite bättre ut.

”Hade inte förväntat mig pussar”

Under det gångna året har Dan Eliasson fått utstå hård kritik. Avgångskraven har varit flera - men rikspolischefen betonar att han tänker sitta kvar under hela sitt förordnande.

– Varje myndighetschef är tillsatt för sex år och det är mitt perspektiv.

– Om man är högsta chef för en myndighet som inte levererar i den utsträckning som svenska befolkningen förväntar sig ska man kritiseras, det är rimligt. Jag hade inte förväntat mig pussar på kind och mjuka paket.

ARTIKELN HANDLAR OM