Här får barnen se renslakt på utflykten

avJonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:

På förskolan Granstubben, i Steinkjer i Norge, vill man att barnen ska ta del av de traditioner som finns i samhället, av den anledningen fick de ta del av en renslakt på deras dagsutflykt.

1 av 2

I Steinkjer, Norge, finns det en lång sydsamisk tradition av att hålla renarna som kött- och pälsdjur, därför har barnen på Granstubben under en veckas tid lärt sig om renskötsel och slakt, något som de skulle få se på nära håll under en utflykt.

– Det är viktigt för oss att förmedla att detta är en del av det norska kulturarvet. Det är mycket snö nu och då har vi renar på åkrarna utanför förskolan. Vi har ett ansvar att förklara hur livet hänger ihop. Det är viktigt ta tag i det och vara öppen och inte lura barnen att tro något annat, säger Stölan Dagbladet, chef på förskolan Granstubben.

Barnens föräldrar fick information om utflykten i förväg och barnen fick själva välja om de ville följa med eller inte. Och enligt Therese Johnsen som är pedagogisk ledare och var med på utflykten, vande sig barnen snabbt vid vad de fick se.

– Barnen reagerade positivt och tyckte att det var spännande. Det första mötet var lite speciellt. Det var många intryck, blod och ovana lukter. Men det tog inte lång tid innan de tyckte det var helt okej att ta på och se på, säger hon till Dagbladet.

Foto: Granstubbens facebooksida

Förskolan postade bilder från utflykten på sin Facebooksida, vilket har väckt starka reaktioner, många är allt ifrån positiva.

”Jag är glad att mina barn inte går i en sån förskola”, skriver en person i kommentarerna.

”Vad är detta för galenskaper, vi befinner oss i 2017, inte stenåldern!”, skriver en annan.

Och en tredje skriver, ”Det är sånt här som skapar psykopater.”

Men Therese Johnsen menar att bilderna är ett verktyg för att barnen ska kunna titta på dem med sina föräldrar och bearbeta sina upplevelser. Och Granstubbens vd, Dag Olav Stölan, ber om respekt för skolans arbete och samerna.

– Vi känner att vi är i stormen just nu. Ändå tror vi naturligtvis att det är rätt att vi visar vad vi gör. Facebooksidan skapades eftersom vi vill visa hur mycket fantastiskt arbete vår skola gör. Vi respekterar det faktum att vi har olika åsikter, men vi ber om förståelse och respekt för samerna. Detta är deras försörjning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Norge