95-åring tvingades vänta i sjukhuskorridoren: ”Är tortyr”

1 av 4
NYHETER

När 95 år gamla Britta kom in till Sahlgrenska sjukhuset fick hon ligga på en brits i korridoren – i sex timmar. Sedan fick hon till sist en säng, skriver Göteborgs-Posten.

– Men hon är fortfarande kvar i korridoren, ingen har hämtat henne än, berättade sonen Dan för Aftonbladet vid 21-tiden på tisdagskvällen.

Britta, 95, från Göteborg har varit sjuk en längre tid. Förra veckan skrev en läkare ut antibiotika för en misstänkt lunginflammation. Sedan dess har läget bara blivit värre och värre.

På tisdagsmorgonen bestämde sig familjen för att ringa en ambulans.

– Den kom jättesnabbt, och hon kördes in till Sahlgrenska sjukhuset, säger sonen Dan Fibert, 64 år.

Men väl på plats började mardrömmen. Britta placerades på en brits i korridoren på akutmottagningen. Förutom en tur till röntgenavdelningen och ett snabbt läkarbesök blev hon kvar på britsen fram till omkring 16-tiden på eftermiddagen.

Då lyckades Dan efter mycket tjat få en säng till sin mamma.

– Hon fattar ju allting och kan prata, och hon mår ju dåligt. Hon vet inte vad som händer, kan inte förstå varför hon får ligga där på den där obekväma hemska britsen. Det är ju ångest för en gammal människa, säger Dan.

Kvar i korridoren

Dan berättar att många andra människor fick vänta i Sahlgrenskas korridor på samma vis under dagen. På kvällen var han själv tvungen att ge sig iväg, men lyckligtvis kunde hans syster komma och sitta vid Brittas sida istället.

Efter att han lämnat ett möte strax före 21 fick han ett telefonsamtal från sin syster.

– Hon berättade att mamma fortfarande ligger kvar i korridoren, ingen har hämtat henne än. Det är tortyr det här, säger Dan.

Han är ilsken över hur Sahlgrenska behandlat hans mamma, och har tidigare haft erfarenhet av långa väntetider på sjukhuset. Dan berättar att han blivit illa berörd av det han sett på sjukhuset under dagen.

– Hon är 95 år och i jättedåligt skick. Den där jädra hemska britsen... när min mamma har en svår kompression i ryggen. Jag höll på att trilla baklänges så frustrerad var jag, säger han.

”Fick göra i byxan”

Han kallar Sahlgrenska sjukhuset för en ”total katastrof”, och berättar att han och hans mamma fick vänta tolv timmar på vård sist de var inne där tillsammans.

Från sin syster har han hört att sjuksköterskor kommit fram och tackat henne för att familjen sett till att media uppmärksammat händelsen.

– De är så frustrerade, de som jobbar där. Det kan gå fem timmar utan att en människa kommer fram och frågar hur mamma mår eller om hon behöver något. Hon fick göra i byxan för att ingen hade tid att ta henne till toaletten, säger Dan.

För Göteborgs-Posten bemöter Sahlgrenskas presstjänst kritiken från Dans familj. De kan inte uttala sig om specifika fall, men medger att väntetiderna för vårdplatser är långa för tillfället.

– Men på Sahlgrenskas akut uppger man att det är en strikt medicinsk bedömning som ligger till grund för den ordning som patienterna behandlas, säger sjukhusets presstjänst till tidningen.