Mexikos svar till Trump: Vi betalar inte

avMartin Schori

Foto: Pat Sullivan / AP TT NYHETSBYRÅN
Enrique Peña Nieto.

Donald Trump står fast vid sitt löfte att bygga en mur mot Mexiko – som grannlandet ska betala.

”Varken i dag eller i morgon eller någonsin ska Mexiko att betala för den där idiotiska muren. Om Trump vill ha ett monument över sitt ego kan han betala själv”, skriver förre presidenten Vicente Fox på Twitter.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Att bygga en mur mot Mexiko var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften. ”Bygg den där muren”, var ett av hans slagord på kampanjmötena.

På Trumps presskonferens i onsdags upprepade han löftet. Men eftersom Trump inte vill vänta på ”förhandlingar” lovade han att buren skulle påbörjas direkt efter hans installation, för amerikanska pengar.

Sedan ska Mexiko betala den i efterhand, menade Trump.

Nu får den tillträdande presidenten svar på tal från Mexikos president Enrique Peña Nieto.

– Det är uppenbart att vi har vissa olikheter med USA:s nästa regering, som frågan om en mur som Mexiko naturligtvis inte kommer att betala för, säger han enligt TT.

Utrikesministern går emot Trump

Peña Nieto sa vidare att han kommer att söka ”öppna och fullständiga förhandlingar” med nästa amerikanska regering.

– Allt som definierar vår bilaterala relation är uppe på bordet, bland annat säkerhet, migration och handel, sa han men tillade att han aldrig skulle acceptera något som går mot Mexikos ”värdighet som land och vår värdighet som mexikaner”.

På onsdagen grillades även Trumps tilltänkta utrikesminister Rex Tillerson i senaten. Han fick då frågan hur han ser på Trumps uttalanden om mexikaner som ”våldtäktsmän och knarksmugglare”.

– Jag skulle aldrig beskriva en hel befolkning utifrån en enda term, svarade Tillerson.

ARTIKELN HANDLAR OM