Polisen varnar: Falska Iphone 7 ute på marknaden

1 av 2
NYHETER

Polisen har senaste tiden fått in många anmälningar om att falska Iphone 7-telefoner säljs på andrahandsmarknaden, vilket Expressen var först med att rapportera.

– Det ser väldigt bra ut med obrutna förpackningar och kvitton, säger Björn Seth på Bedrägreicenter hoa polisen.

På polisens Facebook-sida är varningen tydlig: Köp inte en Iphone 7 om du inte har provat funktionerna i telefonen innan.

Det ska vara mycket välgjorda kartonger som är obrutna och som tillsammans med kvitton säljs på andrahandsmarknaden för tusentals kronor.

Iphone och Samsungmodeller

Sedan öppnar köparen mobilen och märker att allt inte fungerar som det ska. Modellen är en kopia och då är det försent.

– De senaste veckorna har det kommit in ett tiotal ärenden i Stockholm per vecka där folk har köpt falska Iphone 7-telefoner, och även exempel på nyare Samsungmodeller, säger Björn Seth på Polisens Bedrägericenter i Stockholm.

Det har handlat om samma sätt att lura kunden på enligt Björn Seth. Säljaren har velat träffas i Stockholm, betalningen har skett kontant. Och ingen köpare har kontrollerat telefonen innan betalningen har skett.

”Kolla innan du betalar”

– Nu finns skäl att vara extra vaksam och kontrollera din vara om du ska träffa någon i Stockholm och köpa en sådan telefon. Säg till innan att du kommer vilja kontrollera telefonen innan du betalar, så kanske säljaren lägger på, säger Björn Seth.

– Nu finns skäl att vara extra vaksam och kontrollera din vara. Om du ska träffa någon i Stockholm, och betala kontant så säg att du vill kontrollera varan när ni ses.

Vad har telefonerna sålts för?
– De har legat på cirka 5 000 kronor. Det har inte legat orimligt billigt. Det är lite rabatterat. Men det är ju inte chockerande billigt, säger Björn Seth.

Han vill också lägga till en bra tanke om man går i köptankar:

– De flesta butiker erbjuder ångerrätt, inom två veckor, om man har kvitto och förpackningen är obruten. Varför lämnar inte säljaren tillbaka varan direkt till butiken och får tillbaka hela beloppet istället för att sälja den till ett längre pris?, säger Björn Seth.