Mejla

Wolfgang Hansson

Wolfgang Hansson: Nu är det upp till bevis, Trump

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

I sitt installationstal anklagade Donald Trump politiker för att vara ”bara snack och ingen verkstad”.

Nu är han världens mäktigaste man. Nu är det upp till bevis för honom själv.

Det blir svårt, nästan omöjligt, att infria alla de löften han gett.

Det lät nästan oförskämt när Trump dömde ut dem som styrt USA före honom samtidigt som avgående president Obama och en rad tidigare presidenter satt bakom honom och lyssnade. Han anklagade dem för att ha skott sig på folkets bekostnad.
Istället för att hålla ett statsmannalikt tal och försöka ena det splittrade USA som är det brukliga för en tillträdande president så la Trump ännu mer ved på brasan. Hans tal var extremt nationalistiskt och patriotiskt.

Det innehöll väldigt lite av försonande tongångar. Istället höll han ett av sina valtal, bara ännu mer tillspetsat.
Tonen var konfrontatorisk och kompromisslös precis som hans kroppsspråk.
Det får en att undra om Trump kommer att klara av att förvandla sig från kampanjpolitiker till den som har det högsta ansvaret för att det blir förändring.

Presidenten hävdade att makten från och med nu skulle återbördas till det amerikanska folket från Washington D.C..
En typisk floskel utan innehåll.
Hur ska det gå till? Det amerikanska folket är dessutom ingen homogen massa. Över hälften röstade trots allt på en annan kandidat.

Nu är det Amerika först som gäller

Sanningen är snarare att makten överförs från ett etablissemang till ett annat. Förr var det politiker som styrde. Nu är det affärsmän och miljardärer som Trump som håller i taktpinnen. Några ”vanliga människor” existerar inte i hans administration.
Hans budskap till omvärlden var stenhårt. Det är Amerika först som gäller. Allting USA gör framöver ska guidas av principen att det ska gynna USA och amerikanska arbetare.

Men USA är lika beroende av omvärlden som omvärlden är beroende av USA. Om inte Trump tänker isolera Amerika så måste han samarbeta med andra. Men vem vill samarbeta om allting ska vara på USA:s villkor?
Trump gav nästan inga besked alls i sitt installationstal förutom dem vi redan känner till. Landets gränser ska försvaras, jobben ska stanna i USA. USA tänker inte betala för att försvara andra länder (läs Europa). Men hur detta kommer att uttryckas i konkret politik vet vi inget om.

Tänker Trump skrota Natos kollektiva försvar eller försöker han bara pressa Europa att betala de två procent av BNP i försvarsutgifter som man utfäst sig att göra?
Trump kan knappast egenhändigt stoppa globaliseringen i världen. Om han med tvång försöker få tillbaka industrijobben till USA riskerar han att amerikanska företag går i konkurs när de inte längre kan konkurrera på världsmarknaden. Eller så tvingas amerikanerna betala mycket mer för en rad konsumtionsvaror.
Sambandet mellan vad Trump lovar att han ska göra och hans faktiska möjligheter att uppnå det är väldigt svagt.

Trump förtjänar en chans

Jag tänker inte döma ut fastighetsmiljardärens presidentskap på förhand. Med sitt nationalistiska budskap har han skakat om världen. Möjligen kan det komma något gott utav det även om riskerna är skyhöga. Trump förtjänar som andra presidenter en chans att visa vad han går för.
Kanske tjänar han på att förväntningarna från omvärlden och alla de amerikaner som inte röstade på honom trots allt är extremt låga.

Då har Trump ett större problem med sina anhängare som nu vill se verkliga förbättringar.
Trump lovar att satsa på att bygga nya vägar, broar, flygplatser och järnvägar. Alla som rest i USA vet hur sliten och usel den amerikanska infrastrukturen numera är. Där kan presidenten verkligen göra en insats även om den typen av investeringar samtidigt kommer att öka den redan skyhöga statsskulden.
I bästa fall bättrar ett sånt program på den ekonomiska tillväxten i USA vilket i sin tur kan dra igång de just nu rätt tröga världsekonomiska hjulen.

Vi kan nog vara ganska säkra på att Trump kommer att rivstarta som president. Han kommer att försöka göra väldigt mycket, väldigt snabbt. Men han har ingen erfarenhet av hur det politiska systemet fungerar.

Risken är uppenbar att Trump blir en av dessa politiker som han själv hånar, en som är bara snack och ingen verkstad.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM