Donald Trump skrev under order för att lämna TPP

Hyllas av Bernie Sanders: ”Skulle gladeligen samarbeta med presidenten”

WASHINGTON. Att befria USA från ”skadliga” avtal med andra länder var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften.

Under det som presidenten ser som sin första arbetsdag skrev han under en exekutiv order för att lämna frihandelsavtalet TPP.

– Vi gjorde just en stor sak för den amerikanska arbetaren, sa Trump i samband med undertecknandet.

I en annan order förbjöds internationella organisationer som får federala bidrag att informera om aborter.

Kort efter att Donald Trump svurits in på fredagen signerade han en exekutiv order för att ”lätta myndigheternas börda” av företrädaren Barack Obamas sjukvårdsreform.

På måndagen, som Trump betraktar som sin första riktiga arbetsdag i Vita huset, tog han ta tag i ett annat centralt kampanjlöfte: handelsavtalen.

Ska lämna TPP

En av de exekutiva ordrarna handlar om att USA ska dra sig ur förhandlingarna om TPP, ett frihandelsavtal mellan USA, Japan och tio andra länder kring Stilla havet. En källa i Vita huset uppger för CNN att Trump vill skicka signaler till ledare runtom i världen att han menar allvar med löftena om att sätta USA först.

Trump skrev under ordern om att lämna TPP strax före klockan 12, lokal tid.

– Det här har vi pratat om länge. Det vi nu gör är en väldigt bra sak för den amerikanska arbetaren, sa Donald Trump när han undertecknade dokumentet.

Ska straffas med skatter

Tidigare på måndagen träffade Donald Trump chefer för flera stora amerikanska företag. Då sa han att skatterna kommer att sänkas för bolag som tillverkar produkter i USA.

– Vi kommer att sänka skatterna väldigt mycket både för medelklassen och för företag. Vi ska också dra ner väldigt mycket på regleringarna.

Företag som flyttar produktionen utomlands kommer att straffas med höga importskatter, enligt Trump.

– Många säger att det inte är frihandel, men vi vill inte ha frihandel. Vi vill ha rättvis handel.

Presidentens TPP-beslut hyllas av Bernie Sanders, senator från Vermont som utmanade Hillary Clinton om att bli Demokraternas presidentkandidat.

– Det är dags att utarbeta en ny handelspolitik som hjälper arbetarfamiljer, inte bara multinationella företag. Om president Trump är seriös om en ny politik för att hjälpa amerikanska arbetare så skulle jag gladeligen samarbeta med honom, säger Sanders i ett uttalande, som sajten thehill.com rapporterar om.

Stopp för information om aborter

Presidenten skrev också under en order som förbjuder icke-statliga organisationer som får federala bidrag att genomföra eller förespråka aborter utomlands. Enligt Politico har alla republikanska presidenter sedan Ronald Reagan gjort samma sak. Demokraterna Bill Clinton och Barack Obama rev upp bestämmelserna.

En tredje exekutiv order som Donald Trump signerade innebär att ett anställningsstopp införs för alla federala myndigheter, utom militären.

Vill försvåra för lobbyister

Tv-kanalen NBC News gjorde gällande att Donald Trump på måndagen även skulle skriva under en order om att omförhandla frihandelsavtalet NAFTA med Kanada och Mexiko. Trump dömde ut även detta avtal gång på gång under presidentkampanjen.

– Vi kommer att påbörja omförhandlingar som har att göra med NAFTA, migrationen och säkerheten vid gränsen, sa den nyblivna presidenten i samband med en ceremoni i Vita huset på söndagen.

Någon NAFTA-order blev det dock inte under dagen.

– Det kommer nya besked angående handel i veckan, men vi är klara med exekutiva ordrar för i dag, sa pressekreteraren Sean Spicer under sin första officiella presskonferens.

CNN rapporterar att Donald Trump inom kort även kommer att skriva under en order som förbjuder alla med politiska poster i hans administration att bli lobbyister inom fem år efter att de lämnat staben.

Detta är en del i Trumps löfte om att ”rensa upp i träsket” i Washington.

Publisert:

LÄS VIDARE