Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Därför slåss svenske Jonatan för sexslavarna

Av: 

Helena Mastberg

NYHETER

Han slåss för att frita sexslavar i Indien. Han är bara 24 år, men har redan sett så oerhört mycket mörker.
– Min dröm är att vara ett föredöme för unga killar, och visa att det är tufft att stå upp för kvinnor och barn, säger Jonatan Alfvén.

Till vardags kämpar den 24-årige svensken för att ta tillbaka kvinnor och barn från sexhandeln och ge dem ett värdigt liv. Och på hemmaplan kämpar han för att väcka debatt om nätpedofiler och stoppa sexbrott.

Jonatan Alfvén jobbar för organisationen Love and Hope, som driver barnhem i Asien. Nyligen var Jonatan på ett av Indiens största bordellområden.

– Det är som en hel by full av ondska. Du åker in genom en grind och sedan står flickor överallt vid trottoarkanterna. De är översminkade och väntar på kunder, säger Jonatan.

Han berättar att omkring 11000 kvinnor och barn jobbar här, många av dem är inte mer än åtta år gamla. Snittåldern för vad männen söker efter är 12 år.

– Trots att det är flera meter breda gator får jag nästan armbåga mig fram för att det är så mycket kunder i omlopp, berättar Jonatan.

Delade ut julklappar till barnen

Många barn föds inne på landets olika bordellområden, och därför startar maffian upp skolor där.

– De ser det som en chans att få uppfostra flickan och få henne gratis. De här barnen har sett sina mammor och systrar bli våldtagna, och de har själva troligen blivit utsatta också.

Bordellerna ligger ofta högst upp i husen, så att flickorna inte ska kunna rymma.
Bordellerna ligger ofta högst upp i husen, så att flickorna inte ska kunna rymma.
Svenska Jonatan, 23, riskerar sitt liv för sexslavarna

I julas fick Jonatan tillstånd att stå på en scen vid en av dessa skolor. Han pratade han inför hundratals kvinnor och barn, och delade ut julklappar till de små som växt upp på bordell.

– Det var så häftigt att få stå på scenen ge dem hopp. Jag berättade att vi har rest runt halva jordklotet bara för att vara där med dem och sa att ”Vi har köpt presenter bara för er – ni har ett värde.”

Efteråt kom barnen fram och gav honom varma kramar.

– De tackade oss och kramade om sina julklappar som om det vore det dyrbaraste de hade. Jag hade gåshud hela tiden, säger Jonatan.

– Tyvärr är det så att många av pojkarna som växer upp där blir hallickar som stora, och många av flickorna går i sina mammors fotspår. Det är en ond cirkel. Men tack vare förtroendet som vi nu fått kommer vi att få möjlighet att få ut barn härifrån, säger han.

Träffade justitieministern

Men han är minst lika bekymrad över utvecklingen på hemmaplan. I början av januari var han hemma i Sverige och besökte både regeringen och riksdagen, och träffade bland annat justitieministern Morgan Johansson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– Jag tror att vi kan få en förändring om folk bara öppnar sina ögon. Internet är den nya brottsplatsen. Det har hänt så oerhört mycket dumma grejer på nätet på sistone, så vi måste lägga mer resurser, säger han.

Vad sa du till politikerna?

– Att när det handlar om kvinnors och barns värde, och sexualbrott så finns det så många som vill förändra – ni måste se den opinionen. Någon måste ta tag i de här frågorna. Jag är chockad att partierna inte tagit den här frågan på större allvar.

Ämnet har väckt mycket debatt på sistone, inte minst tack vare Aftonbladets och Svenska Dagbladets artikelserie om nätpedofiler. Och nu i veckan gick faktiskt justitieministern ut och berättade att regeringen nu påbörjat en utredning om hur man kan stärka skyddet för kvinnor och barn.

LÄS OCKSÅ

De tror sig vara osynliga. Men vi har hittat dem – männen som laddar ner sexuella övergrepp på barn.

Före jul startade Jonatan ett konto på en ungdomscommunity för att se vad som skulle hända. Han utgav sig för att vara 13-åriga Lisa – och på bara en timme fick han över 50 meddelanden från äldre män som sökte annat är vänskap.

– Någon frågade om storleken på hennes bröst, någon ville köpa hennes trosor, och en sa att han satt och onanerade, berättar Jonatan.

Vad skulle du vilja hälsa till barn som växer upp i Sverige i dag?

–– Var rädda om er. Era liv är så värdefulla, och det finns folk i den här världen som vill er illa. Är ni osäkra på någonting – våga söka hjälp.

Skulle du kunna tänka dig att bli politiker?

– Nej, inte nu. Jag vill leva min dröm, vara på fältet. Och jag vill vara fri.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Sexhandel