Polisen Stefans besvikelse efter inbrottet

Foto: PRIVAT / TT
När polisen Stefan själv drabbades av inbrott förstod han vilka problem de långa kötiderna orsakar.
NYHETER

När polisen Stefan och hans fru utsatts för inbrott ringde de 114 14 – och fick vänta på svar i 57 minuter. Nu rasar han mot myndighetens sätt att hantera brottsoffer.

– Man har inte velat tro att det ska vara såhär eländigt, säger Stefan.

På onsdagen kom polisen Stefan Tellqvists fru hem till villan utanför Stockholm och upptäckte att familjen utsatts för ett inbrott. Eftersom paret själva är yrkesverksamma som poliser var det självklart att ringa 114 14.

Men Stefans fru fick vänta. Och vänta. Och vänta.

– Telefonen ringde i 57 minuter innan vi fick svar. Då svarade en dam och frågade om vi hade hittat några spår, säger Stefan.

Stefans fru förklarade att det är polisens uppgift att hitta spår efter inbrott.

– Det har man ju lärt sig sedan barnsben, att man inte kan springa runt på en brottsplats och förstöra spår, säger han.

”Ett rämnande luftslott”

Till slut tröttnade Stefans fru och berättade att hon var polis. Då, berättar Stefan, blev behandlingen genast bättre. Snabbt kopplades hon till Polisens ledningscentral – och relativt snart fanns en patrull på plats.

– Jag har jobbat som polis i 43 år. Man har hört om de långa svarstiderna, men inte velat tro att det ska vara så eländigt, säger Stefan.

Han beskriver polisens nya organisation, som kritiserats från många håll, som ”ett luftslott som är på väg att rämna”. Tidigare fungerade allt mycket bättre, säger Stefan.

– De har anställt flera hundra nya för att ta emot anmälningar. Då kan det inte vara acceptabelt att det tar en timme att anmäla ett inbrott, säger han och fortsätter:

– Är man en vanlig svenne som är chockad och drabbad... då innebär det i förlängningen att folk kommer börja ringa 112 när det inte är akut, för att kunna få hjälp.

Kan drabba äldre

Händelsen har Stefan diskuterat med kollegorna på polisstationen, som alla är beklämda över det som hänt. Han beskriver att en stolthet över 43 års yrkesarbete är på väg att raseras.

– Man känner sig bitter. När man får klart för sig att det funkar såhär för allmänheten, det kan man inte acceptera, säger Stefan.

Han tycker att det är viktigt att berättelsen uppmärksammas, så att polisledningen får incitament att förändra de saker i organisationen som inte fungerar i dagsläget.

– De måste ta åt sig någon gång. Så här får det inte funka. Det finns äldre människor som kanske tror att man ska ringa 114 14 när det är akut, det får inte ta sån här tid att komma fram.

”En timme inte rimligt”

I ett mejl till Aftonbladet bemöter Wenche Déas Mobergh, kommisarie och chef för Polisens kontaktcenter (PKC) i region Stockholm, Stefans klagomål. Hon understryker att poliser inte prioriteras högre än andra när de hör av sig.

Och hon håller med om att det låter som att Stefans fru fått vänta alldeles för länge. Det beror enligt Déas Mobergh på att PKC, precis som Stefan påpekat, har hundratals nya anställda.

”Personalen är helt nya och inte helt vana vid arbetet. Att vänta i nästen en hel timme är inte rimligt och det kommer bli snabbare svarstider varefter operatörerna får mer erfarenhet”, skriver Déas Mobergh.

ARTIKELN HANDLAR OM