Ledande ekonomer: Pengar gör dig inte lyckligare

Foto: Thinkstock photos.
Ta hjälp mot psykisk ohälsa – och vårda dina relationer. Det är ett mer effektivt sätt att bli lycklig än materiellt välstånd, enligt forskare på London School of Economics.
NYHETER

Vill du bli lycklig?

Då ska du satsa på terapi och dina nära relationer – inte på börsen.

Det konstaterar forskare på London School of Economics.

Ekonomer på London School of Economics har i en stor studie undersökt vilka faktorer som gör människor lyckliga. Och det är inte (bara) en stabil privatekonomi, skriver The Independent.

Tvärtom har forskarna sett att nivån av lycka inte ökat i länder som Australien, Tyskland, USA och Storbritannien – trots att levnadsstandarden höjts stadigt under 40 år.

– Resultaten visar att det som betyder mest för vårt välbefinnande är sociala relationer och vår fysiska och psykiska hälsa, säger ekonomiprofessorn Lord Richard Layard, som har lett arbetet.

Tesen: vinsten större än kostnaden

Enligt studien består 20 procent av allt lidande av psykisk ohälsa, som depressioner och ångest. Fattigdom står bara för fem procent av människors olycka.

Syftet med studien har varit att finna de mest effektiva sätten att höja medborgarnas välmående.

Och ekonomerna tror inte att det blir dyrare för välfärden att bekosta vård för psykiska åkommor. Enligt beräkningarna överträffar de ekonomiska vinsterna i längden de initiala kostnaderna.