Trumps ”skräckkabinett” vrider klockan tillbaka

1 av 2
NYHETER

En miljöminister som förnekar klimatförändringar. En arbetsmarknadsminister som motarbetar facket. En sjukvårdsminister som vill ta bort den allmänna sjukförsäkringen.

När en ny president flyttar in i Vita huset brukar pendeln slå om men Donald Trumps "skräckkabinett" står för en extrem omsvängning.

För de som trodde att Donald Trump som vald president skulle visa upp en mer moderat sida har den senaste tidens utnämningar haft en lika tillnyktrande effekt som en spann iskallt vatten över huvudet.

Ingen borde egentligen vara förvånad. På många sätt gör Donald Trump det han lovade i valrörelsen.

Han anser att klimathotet är ”en bluff”. Därför är det helt följdriktigt att han tillsätter Scott Pruitt som miljöminister.

Pruitt är en stark försvarare för fortsatt användning av kol och olja. Så sent som i maj hävdade han att det inte finns några vetenskapliga bevis för människans påverkan på jordens uppvärmning. Han har under sin tid som Oklahomas justitieminister stämt EPA, det amerikanska Naturvårdsverket, för att de försökt göra sitt jobb, att skydda USA:s miljö.

Pyroman

– Att ge Pruitt jobbet är som att anställa en pyroman för att bekämpa bränder, menar Michael Brune, ledare för en av USA:s största miljöorganisationer.

Ett av Trumps främsta vallöften var att riva upp den allmänna sjukvårdsförsäkring som Obama införde som innebär att miljontals tidigare oförsäkrade amerikaner fått tillgång till sjukvård.

Tom Price är en av dem som mest kraftfullt argumenterat mot Obamacare. Som sjukvårdsminister blir det hans jobb att åter rycka undan mattan på de fattiga amerikaner som ännu en gång inte kommer att ha råd att gå till läkaren.

Snabbmatskungen Andrew Puzder har gjort sig känd som en stark motståndare till höjd minimilön och mot att fler löntagare ska omfattas av övertidsersättning. Nu får han chansen att genomföra sina löntagarfientliga idéer när han tillträder som Trumps arbetsmarknadsminister.

Dödsdömt avtal

På punkt efter punkt är Trumps utnämningar ett totalt avvisande av allt president Barack Obama försökt genomföra. Pendeln svänger från långt till vänster (efter amerikanska förhållanden) till så långt högerut att den slår i taket.

När republikanen George W Bush flyttade in i Vita huset efter demokraten Bill Clinton var det en kraftig förflyttning åt höger. Den gången var det de neokonservativas agenda som dominerade. När Barack Obama tog över var det en kraftig kantring vänsterut. Så brukar det ofta se ut när USA byter president. Men Trumps omläggning är på en ny nivå.

Den kommer att få följder för omvärlden. Med Trump som president och Pruitt som miljöminister är klimatavtalet från Paris i det närmaste dödsdömt. Världens försök att möta ett av de största långsiktiga hoten mot planeten förlamas i ett läge då arbetet skulle behöva snabbas på.

Dödar jobb

I en globaliserad värld blir det inte heller lättare för Europa och andra länder att driva frågor om anställdas rättigheter och tillgång till sjukvård när världens största demokrati och ekonomiska supermakt går i motsatt riktning.

Signalen är tydlig. Trump vill riva upp det bestående. Gamla sanningar ifrågasätts. Många av anhängarna hyllar att fastighetsmiljardären tillsätter en rad framgångsrika individer att sköta landet.

Ministrar som ofta ogillar staten som de tycker dödar jobb. Något som fick Washington Post att i en rubrik undra: "Vill Trumps ministrar styra staten eller montera ner den?

Frågan är vem som kommer att gynnas, USA:s miljonärer eller de vanliga jobbare som Trump påstår sig företräda.

Vissa av Trumps utnämningar är så kontroversiella att senaten kan blockera dem trots att republikanerna har majoritet i både senaten och representanthuset. I vilket fall kommer det att bli en het politisk strid om många av namnen. Något som ytterligare bidrar till polariseringen i det amerikanska samhället.

I valrörelsen agiterade Trump hela tiden mot etablissemanget och mot lobbyister. Nu ger han toppjobben till ett antal miljardärer som donerat stora summor pengar till hans kampanj och som är lika mycket en del av etablissemanget som politikerna i Washington.

TRUMPS REGERING

ARTIKELN HANDLAR OM