Upptäckten på paketet gjorde tusentals arga

NYHETER

”Producerad i Österrike för Ica”.

Den finstilta texten på sidan av gräddpaketet fick Christina Dahlin, 65, att se rött.

– Men hjälp, herregud. Har vi inte bönder hemma så att det räcker? säger Christina.

– Jag tänker på långa transporter och att värna om svenska bönder. Många får ju lägga ner, säger Christina.

Expressen har tidigare skrivit om Christina Dahlin i Morjärv utanför Kalix. Eftersom hennes man vill ha en skvätt i kaffet har de alltid grädde hemma. När Norrmejeriers var slut i butiken valde Christina Icas egna.

Men hemma i köket gjorde hon upptäckten – grädden var producerad i Österrike. Nästan 300 mil bort.

Christina skrev ett argt inlägg på Facebook, och det tog skruv. I skrivande stund har 12 000 användare delat bilden på innehållsförteckningen, och 3 800 har gillat. Diskussionen är uppe i 1 200 kommentarer.

– Det är inte klokt. Det berör väldigt många, det är ju den tiden på året då alla använder grädde, säger Christina.

I kommentatorsfältet diskuterar användarna transportsträckor, mjölkproduktion, tillsatta ämnen och fetthalt.

– Jag hade inte kläm på att grädde skulle vara 40 procent fett, Icas egna är 36-procentig. Och det är många som skriver att produktionsorten är gamla nyheter. Men det var nytt för mig, säger Christina.

Ont om svenskt mjölkfett

Ica säger till Expressen att man just nu är i färd med att byta till svenskproducerad grädde.

– Tidigare har det varit brist på mjölkfett från Sverige, råvaran som används till grädde och smör. Det har gjort det svårt att säkra volymer av fetare produkter, säger Ica:s presschef Anna Hedström till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ica

Livsmedel