Läraren Andreas klär ut sig – för att sprida glädje i klassrummet

1 av 3
NYHETER

Charles Darwin, Isak Newton och Gregor Mendel är bara några av vetenskapsmännen som besökt eleverna på Axonaskolan – tack vare Andreas Andersson.

– De tycker det är jätteroligt. Det är mycket man säger som fastnar hos eleverna, säger han.

Andreas Andersson, jobbar som matte- och nolärare på Axonaskolan i Tollarp. I sin roll som lärare har han alltid velat inspirera eleverna till att våga vara sig själva.

– Jag anser att de som går sina egna vägar får samhället att utvecklas. Man ska våga vara annorlunda och våga gå sina egna vägar. Jag försöker få eleverna att tänka i de banorna.

Med det som utgångspunkt försöker han sprida glädje när han undervisar och att gå utanför ramarna i sin roll som lärare. Det började för fyra år sedan när han lät eleverna bestämma vad han skulle göra med sitt sparade hår och skägg.

– De trodde inte jag skulle våga göra något av deras förslag, men det slutade med att jag kom med knasiga färger i håret. De uppskattade det jättemycket.

”De tycker det är jätteroligt”

Därefter tog han sin förmåga att förvandla om utseendet till ny nivå. Ett år gestaltade han olika karaktärer ur serien Tintin under lektionerna. Och nu, två år i rad, har han omvandlat sig till kända vetenskapsmän. Under en veckas tid på höstterminen får eleverna bekanta sig med historiska personer. Denna vecka har eleverna bland annat fått träffa Pythagoras och Alexander Bell som sägs ha uppfunnit telefonen. Men även mutanten Beast från filmen X-men.

– De tycker det är jätteroligt. Det är mycket man säger som fastnar hos eleverna. Alexander Bell klagade på smartphones och så byggde vi ett telefonnät i klassrummet.

Andreas börjar planera inför temaveckan redan på sommaren. Förutom att fixa kläder till de olika karaktärerna sparar han ut sitt hår och skägg som han fixar hos en lokal frisör inför varje karaktär.

– Jag hade aldrig fixat detta utan deras hjälp. Det är rätt många timmar där, både blekning och färgning. Igår fixade de en mustasch till mig av löshår.

Han går in i rollen till fullo och blir sin karaktär menar han.

– Jag tar en lugn vecka hemma och äter tomtegröt, de här personerna är kompisar som kommer och tar över lektionerna och sover hos mig.

”Man kan ha förbaskat kul”

Eleverna uppskattar temaveckan väldigt mycket – de ser det som en vecka full av skoj. Och det är lite det som är meningen menar Andreas.

– Jag ser det som en ynnerst att gå till skolan och öppna dörrarna för barnen och visa något som de inte visste fanns. Jag vill att den glädjen ska synas i undervisningen, säger han och fortsätter:

– Man behöver inte vara stel och tråkig. Bara för att man är utklädd som vuxen tappar man inte ansiktet. Det är mycket snack om att det är mycket formalia och dokumentation som lärare, jag vill visa att man kan ha förbaskat kul på jobbet.

Andreas poängterar att alla lärare såklart inte kan göra som han. det är inget han eller någon annan förväntar sig.

– Det ingår inte i yrket, jag vill bara visa att man kan göra så. Ha roligt så att jobbet inte blir slentriant. Vi har det skitroligt på jobbet, både jag och eleverna – det här lägger en grund för vad vi kan göra tillsammans.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tintin