Turkiets anklagelse mot USA: Ni grundade IS

NYHETER

Ett nytt ordkrig har blossat upp mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA.

Nu anklagar Turkiet USA för att stödja terrorgruppen IS.

– Det står väldigt klart. Vi har bekräftade bevis, med bilder, foton och videor, sade Erdogan vid en presskonferens i huvudstaden Ankara på tisdagen, enligt TT.

Mark Toner, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, beskrev Erdogans utspel som ”skrattretande” och tillade att det inte finns någon grund för anklagelsen.

Turkiet och USA har tidigare haft, i princip, samma mål med kriget i Syrien: Att avsätta Bashar al-Assad.

Stöd till kurder upprör

Men i takt med att USA gett mer och mer stöd till kurderna har relationen mellan länderna försämrats. Turkiet ser både IS och den kurdiska gerillan YPG i Syrien som terrorister och har riktat allt mer fokus på de senare. Att få bort Assad från makten anses inte länge lika viktigt för regimen i Ankara.

Samtidigt har Turkiet närmat sig Ryssland, som ser ut att bli Syrienkrigets vinnare. Mordet på den ryske ambassaden i Ankara, som var en hämnd för de ryska bombningarna av Aleppo, har inte påverkat den relationen.

Även ryska anklagelser

Samtidigt anklagar även Ryssland USA för att stödja terrorister i Syrien. Det har man visserligen gjort länge, men på tisdagen kallade Rysslands utrikesdepartement USA:s beslut att lätta på restriktioner mot vapenleveranser till syriska rebeller som en ”fientlig handling” eftersom de befarar att vapnen kan användas mot ryskt bombflyg.

USA har förnekat att man förser rebellerna med den typen av vapen.

ARTIKELN HANDLAR OM