Trump: Vi ska sluta invadera andra länder

Av: Isabelle Nordström, Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: SARA D. DAVIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

NEW YORK. I går kväll besökte Donald Trump delstaten North Carolina med sin tilltänkta försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis.

Därför stod militären i fokus.

– Vi ska sluta fälla utländska regimer vi inte vet något om, säger han.

Tillträdande president Trumps tack-turné rullar vidare.

Under tisdagskvällen landade han i North Carolina. Inte på lokala flygplatsen i Fayetteville som önskat, utan någonstans ”långt, långt bort”, som Trump beskrev det när han steg upp på podiet, en timme försenad.

”Kaoset måste upphöra”

Från scenen lovade Trump att överge en viktig strategi som länge dominerat amerikansk utrikespolitik: interventionismen. Alltså, att genom militär makt försöka tvinga bort fientligt inställda regimer eller blanda sig i inbördeskrig.

– Den här destruktiva cykeln av intervention och kaos måste upphöra. Vi vill inte ha en utarmad armé bara för att vi är överallt och slåss i områden vi inte borde slåss i, sa Trump.

Trump har under valkampanjen varit starkt kritisk till Obamas försök att fälla Assad i Syrien, samt interventionen i Libyens inbördeskrig. Han har också sagt att han inte längre vill att USA är ”världspolis” och förkastat termen ”American exceptionalism”, som går ut på att USA är ett land med en speciell plats i världspolitiken, och som därför har ett ansvar – och rätt – att blanda sig i andra länders angelägenheter.

”Mad dog” på scen

Med sig hade han sin nominerade till posten som försvarsminister, James ”Mad Dog” Mattis, 66.

– I morgon är det 75 år sedan Pearl Harbour bombades, en av de värsta attackerna mot vårt land. Vi kommer att försvara vårt land, jag lovar. Vårt fokus blir att bekämpa IS, säger Donald Trump.

Han lovade ”den bästa tänkbara militära utrustning” till armén.

– Under Mattis ledarskap kommer vi att bygga upp vår militär igen, förgöra terrorister, möta våra fiender och göra USA säkert igen.

”Ser fram emot att vara civila ledaren”

Trump offentliggjorde sin nya försvarsminister inofficiellt när tack-turnén började i Ohio i torsdags. När Mattis nu steg upp på scenen ställde sig publiken upp och jublade.

– Med våra allierade stärkta, med vårt land stärkt, ser jag fram emot att vara den civila ledaren, så länge kongressen gör ett undantag och senaten samtycker, säger Mattis från podiet.

Det är nämligen inte hundraprocentigt klart ännu. Enligt amerikansk federal lag får inte en minister ha tjänstgjort i militären de senaste sju åren, och ”Mad Dog” gick i pension för knappt fyra år sedan. Det betyder att kongressen måste godkänna ett undantag. Eftersom Republikanerna inte har tillräckligt stor majoritet i senaten, skulle Demokraterna kunna stoppa Mattis från posten.

Kritisk till Iran

”Mad Dog” har tjänstgjort i amerikanska marinkåren under bland annat både Irak- och Gulfkriget. Han är känd för sin hårda linje mot Iran och varit mycket kritisk till kärnvapenavtalet med landet, vilket Trump vill riva upp. Många republikaner uppges vara nöjda med den erfarne generalen i rollen som försvarsminister.

Donald Trump kommer senare i veckan att besöka Iowa och Michigan. Under talet tog han också upp muren han planerar att bygga mot Mexiko och hur han vill stoppa illegala flyktingar från att komma in i USA.

TRUMPS REGERING

Publicerad: