Debatt om dödligt våld mot kvinnor

En haverikommission för kvinnomord, säger Vänsterpartiet.

Ett antal straffskärpningar, säger Moderaterna.

Både Johan Forssell (M) och Linda Westerlund Snecker (V) är överens om att någonting måste göras mot det döda kvinnovåldet – men åtgärderna skiljer sig.

På tre veckor har fem kvinnor bragts om livet av en man de hade en relation till. Vad ska politikerna göra för att stoppa mäns dödliga våld mot kvinnor? 

Aftonbladet sände en debatt mellan Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna och Linda Westerlund Snecker, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Båda är överens om att någonting måste ske – och det måste ske nu. 

– Det här är en fruktansvärd utveckling och den är inte ny den har funnits ett det fins inga ursäkter här. Inga förmildrande ursäkter, säger Johan Forssell.

Linda Westerlund Snecker stämmer in. 

– Det här är en otrolig allvarlig situation som Sverige befinner sig i och har befunnit sig under en lång tid, säger hon. 

V: Vill se haverikommission

Att få bukt på det allvarliga brottet är båda överens om – men åtgärderna skiljer sig. Vänsterpartiet vill till exempel se en haverikommission.

– Vi vill se en haverikommission för varje kvinnomord, för varje kvinna som mördas måste få en upprättelse. Det får inte blir 16 mord nästa år, det ska vara nollvision mot kvinnomord, säger Lina Westerlund Snecker. 

Moderaterna å andra sidan vill se en skärpt lagstiftning med bland annat obligatorisk häktning om en person är skäligen misstänkt.

– Jag tror att vi kan skydda fler i dag, till exempel genom att en person som får ett kontaktförbud, där mannen tidigt får en obligatorisk fotboja, inte först efter att man begått nya brott. Vi vill att man gör en riskbedömning redan när kontaktförbudet skapas, säger Johan Forssell. 

Johan Forsell (M) i debatt med Lina Westerlund Snecker (V), ledd av Aftonbladets Cecilia Vaccari.
Johan Forsell (M) i debatt med Lina Westerlund Snecker (V), ledd av Aftonbladets Cecilia Vaccari.

Linda Westerlund Snecker avfärdar inte helt förslaget om skärpta straff.

– Uppenbarligen behövs det för polisen måste prioritera utredningarna högre så där har vi varit med och drivit hårdare straff, säger hon.

M: För mycket snack

Alla är överens om att strängare åtgärder behövs men hur kommer det sig att ingenting då händer?

Linda Westerlund Snecker menar att frågan inte är prioriterad.

– Det är en fråga som aldrig är prioriterad genom hela rättsväsendet vet vi att arbete med den här typen av frågor inte ses som lika häftigt som att jobba mot gängkriminella. Skjutningar på gatan, det är helt enkelt att ha högre prioritet, säger hon.

Johan Forssell menar att det är för mycket snack. 

– Det verkar verkar enklare att prata om förordning och att prata om att andra måste göra mer än att själv fundera på vad man ska göra, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE