Efter Aftonbladets granskning – politiker kan tvingas betala tillbaka

Sex politiker tvingades avgå eller lämna sitt parti

Reglerna för riksdagspolitikers ersättningar och traktamenten kommer att skärpas.

Det efter Aftonbladets granskning “Maktens kvitton” som avslöjat hur tolv av riksdagens ledamöter fuskat och i flera fall misstänkts för brott.

I en serie artiklar granskade Aftonbladet riksdagsledamöters uttag av olika typer av ersättningar. Totalt avslöjades tolv ledamöter för att på olika sätt ha tagit ut ersättning eller arvoden felaktiga sätt.

Och nu kommer reglerna för ersättning och arvoden att ändras.

Bland annat ska politiker kunna bli återbetalningsskyldiga om de fått ut för mycket pengar, och den som hyr en egen bostad av en närstående ska inte kunna få sin logi betald, rapporterar Ekot.

”Handlar om förtroende”

En riksdagsledamot ska också bli skyldig att anmäla om han eller hon har tagit med en person inte har rätt till ersättning på tjänsteresa.

Förslaget har brett stöd i riksdagen.

– Ersättningsvillkoren för riksdagsledamöterna ska vara rimliga och kunna ha en bred acceptans. Så missbruk av reglerna ska motverkas. Det handlar ytterst om förtroendet för riksdagen, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till Ekot.

Fälldes för 39 bedrägerier

Sex riksdagsledamöter från olika partier har fått avgå eller lämna sitt parti i samband med avslöjandena.

SD-politikern Stefan Jakobsson fälldes för 39 bedrägerier mot riksdagen. Bland att hade han låtit skattebetalarna stå för romantiska hotellövernattningar, privata taxiresor till massage och middagsdejter. Han har senare fått komma tillbaka till sitt parti efter att ha lämnat det.

Den före detta M-toppen Erik Bengtzboe var felaktigt skriven hos sin mamma och plockade ut över 158 000 kronor i ersättningar från skattebetalarna på det sättet. I samband med det misstänktes han för bedrägeri. Åklagaren lade dock ner förundersökningen.

Andra riksdagsledamöter som åkte fast i granskningen var KD-politikern Caroline Szyber och Liberalen Emma Carlsson Löfdahl.

Aftonbladets granskning Maktens kvitton har belönats med flera priser, bland annat INMA-award, även kallat medievärldens Oscar och Nordic datajournalism award, NODA.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN