Coronaviruset

Var åttonde smittad i värstingarna Sävsjö och Lycksele

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Sävsjö och Lycksele är Sveriges mest coronadrabbade kommuner.

Var åttonde invånare har smittats.

– Vi hade en puckel under fem veckor med jättemånga sjuka. Sedan utbrottet är det en fantastisk resa mot siffrorna du ser i dag, säger kommunalrådet i Lycksele Roland Sjögren (KD).

Hela listan: Så har din kommun drabbats

Åtta procent av befolkningen – 831 883 svenskar – är eller har varit smittade någon gång sedan coronaviruset började spridas i Sverige vecka sex förra året, enligt Folkhälsomyndighetens siffror från i torsdags.

Småländska Sävsjö och västerbottniska Lycksele ligger mycket högre, med 12,5 respektive 12,4 procent drabbade. På tredje plats hamnar Gävle med 11,8 procent smittade.

I näst värst utsatta Lycksele var utvecklingen explosionsartad i februari. På en månad upptäcktes 980 smittade, två tredjedelar av alla totalt 1527 fall som påträffats i kommunen under hela pandemin.

Före och efter februaripuckeln är siffrorna mycket lägre. Senaste veckan hamnade kommunen på 279:e plats i landet med bara nio smittade. Kommunalrådet Roland Sjögren (KD) beskriver de tvära kasten.

Lycksele sjukhus.

– Vi fick en samhällsspridning som började i högstadieskolan Finnbacksskolan, det gick väldigt fort. Vi stängde högstadieskolan med några dagars varsel och bedrev hemundervisning ända till påsklovet, berättar Sjögren.

När Aftonbladet skrev att kommunen hade högst smitta i landet vecka fem gjorde invånarna helt om.

– Folk förstod allvaret när vi hamnade på löpsedeln, många blev naturligtvis rädda. Vi hade en coronaavdelning på sjukhuset i Lycksele som i princip inte var nyttjad förut, men helt plötsligt var den fullbelagd.

– Det grep tag i samhället, ”nej men det här är allvarligt”. Det gjorde att vi lyckades bromsa det här, befolkningen började i mycket högre utsträckning använt munskydd, och följt restriktionerna. Vi är jättestolta över att vi ligger på så låg nivå i dag, säger Sjögren.

Än i dag hålls högstadieeleverna isär i olika byggnader, för att så få som möjligt ska mötas.

Roland Sjögren (KD), kommunalråd i Lycksele.

Även i värst drabbade Sävsjö, där totalt 1461 har smittats hittills under pandemin, stängde högstadieskolorna ett tag, liksom idrottshallar och badhus. Därför är smittonivåerna nu mycket lägre än tidigare.

– Vi har försökt fokusera på ungdomarna, det är där vi ser de höga smittotalen, säger Christer Sjögren (S), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Trots att kommunen haft en jobbig period är han optimist inför framtiden.

– Det rullar på med vaccineringen, nu håller vi på med 65-plussarna. Det känns behagligt.

Kommunerna med minst andel smittade under pandemin är norrbottniska Pajala och västerbottniska Bjurholm, båda med 2,2 procent smittade. Bjurholm är granne med näst värst drabbade Lycksele.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Christer Sjögren (S), förste vice ordförande i Sävsjös kommunstyrelse.

Jackpott – 18 miljoner på Stryktipset: Analys och följ expertens system här
Publisert:

LÄS VIDARE

Smittade i landets kommuner hittills under pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Bjurholm

Lycksele

Pajala

Sävsjö