Så smyger pandemin in i sömnen

Av:  TT

För många har coronapandemin har letat sig ända in i sömnen. Arkivbild.
För många har coronapandemin har letat sig ända in i sömnen. Arkivbild.

Sover du dåligt? Du är inte ensam.

Coronapandemin påverkar vår vardag långt efter läggdags.

Frida Rångtell är sömnforskare och sömnutbildare och har gått igenom den forskning som gjorts kring coronapandemin och sömn.

– Det verkar som att vi sover mer och samtidigt finns det tecken på att vi sover sämre, berättar hon.

Vi lägger oss också senare och skillnaden mellan vardag och helg, så kallad social jetlag, har minskat.

Det finns flera tänkbara orsaker till att vår sömn förändrats det senaste året. Att många känner oro och ångest är en förklaring, men även hemarbetet kan påverka sömnen.

– Många av oss upplever förändrade rutiner, kanske är de inte lika fasta som tidigare. Kanske sitter vi inne mer och får inte lika mycket solljus som annars och det behöver vi för att reglera dygnsrytmen.

Barn som är hemma från skola och förskola gör att det blir svårare att dela upp dagen i arbete och ledighet.

– Kanske har man inte tid att svara på jobbmejl förrän på kvällen och då blir det att man sitter upp längre.

Mycket forskning

Trots att pandemin bara är drygt ett år har det gjorts mycket forskning kring pandemin och kopplingarna med sömn, även om det finns många viktiga frågor kvar att besvara. Förutom att pandemin i allmänhet har påverkat sömnen hos befolkningen, så verkar forskningen också tyda på att covid-19 påverkar sömnen.

– De som drabbas av covid får ofta sömnproblem som kan hålla i sig långt efteråt. Många upplever också en stor trötthet som inte nödvändigtvis beror på att de sovit för lite.

Men exakt vilka effekter som covid-19 har på sömnen och de olika sömnstadierna vet vi ännu inte.

Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan sömn och immunförsvar.

– Det finns studier som visar att risken är större att du blir sjuk om du utsätts för förkylningsvirus när du sovit för lite, jämfört med när du sovit lagom mycket, berättar Frida Rångtell.

– Det finns i dagsläget enstaka studier som tyder på att sömnen skulle kunna påverka även covid-19, där till exempel oregelbunden sömn skulle kunna öka risken att drabbas.

Bland personer som drabbats av långtidscovid är det vanligt med fruktansvärda mardrömmar, enligt Frida Rångtell. Men även bland de som är friska tar sig pandemin in i drömmarna. Just nu sker det mycket som våra hjärnor behöver bearbeta.

– Vi drömmer under alla sömnstadier, men framför allt under REM-sömnen som oftast infaller framåt morgonen. Det kan vara ganska bisarra drömmar som man minns efteråt, säger Frida Rångtell, som själv ofta drömmer att hon är på fest och kommer på att det måste vara förbjudet.

Ökad försäljning

Att vi har svårt att sova speglas i vad vi köper. Hos nätapoteket Apotea ökade försäljningen i kategorin sömnhjälpmedel med över 400 procent förra året jämfört med året innan.

På Ikea ser man att kunderna visar ett större intresse för välmående och hälsa generellt och även sömn specifikt. "Många inser vikten av sömn och att det handlar om så mycket mer än en bra säng", skriver Cecilia Franck på Ikeas pressavdelning i ett mejl till TT.

I tidningar och på nätet finns en uppsjö av tips på hur man ska inreda sovrummet för att sova riktigt gott. En stor skön säng, mörkläggningsgardiner, mjuka mattor, krukväxter, insomningslampor och doftljus. Summorna vi kan lägga på att optimera våra sovrum för sömn saknar bortre gräns.

Frida Rångtell är inte förvånad.

– Vi tillbringar mer tid hemma och lägger troligtvis mer pengar på vår hemmiljö. Sömnen och sovrummet handlar mycket om hur man själv trivs. Därför är det bra att skapa en så lugn miljö som möjligt i sovrummet.

– Det är förstås skönast att sova i en skön säng, men man kan inte köpa god sömn.

Publisert: