Familjefadern var Snapchatpedofil – åtalas för beställningsvåldtäkter på barn
Uppdaterad 2021-02-02 | Publicerad 2021-02-01
Familjefadern misstänks ha tvingat flickor till grova övergrepp online.
Nu åtalas han även för att ha beställt våldtäkter på barn.
Kommunmannen i 40-årsåldern ska ha instruerat två gärningsmän som filmat övergreppen åt honom.
Den 23 april 2020 slog polisen till mot en adress i Mellansverige. Där bodde en man i 40-årsåldern med sin sambo och två barn. Han jobbade på en närliggande kommun och har tidigare varit aktiv i sin sons idrottsklubb.
Nu hade utpressningsmeddelanden till en 15-årig flicka, som mannen via Snapchat och Instagram tvingat ta nakenbilder och filma sexuella övergrepp på sig själv, spårats till familjefaderns ip-adress.
– Då tog vi även hans mobiltelefon och dator i beslag och i samband med det så har vi återfunnit ytterligare material, säger polisens undersökningsledare Eva Johnsson.
Sökte på ”pedofil”
Mannen hade använt sig av användarnamnen ”David Seger” och ”Mister Black” och utgett sig för att vara 18 år. På hans telefon hittade IT-forensiker sparade inloggningsuppgifter till ett Instagramkonto till en ”David Seger”, där användaren skrivit ut sitt Snapchatanvändarnamn, ”Mister Black”, på sin informationssida.
På mannens telefon hittades även Snapchathistorik samt inspelningar av de bilder och filmer som han tvingat flickan att skicka. Dagarna innan gripandet hade han dessutom gjort internetsökningar på ord som ”pedofiler” och ”sexuellt utnyttjande av barn på nätet”. Han häktades den 27 april, fyra dagar efter tillslaget.
Ändrade sig
Mannen förnekade först alla anklagelser. Han sa att han inte använt Snapchat sedan 2017 och kände varken igen de alias som varit i kontakt med flickan eller hennes namn. Nakenbilder hade han bara utbytt med sin sambo och en transperson som han träffat på nätet, sa han.
Senare ändrade han sig.
Han sa att han kände igen kontonamnen och en David Seger-mejladress, och sa att han kände igen flickans namn. De hade haft kontakt av och till sedan 2018 och flickan hade pratat med honom om saker som hon tyckt varit jobbigt, sa mannen.
Men flickan var inte ensam. I mannens dator hittades bilder och filmer som kunde knyta honom till fler flickor, som polisen sedan fick kontakt med.
Beställde våldtäkter
Den 15 januari åtalades han för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt olaga tvång och övergrepp i rättssak, eftersom han hotat att sprida bilder och filmer på flickorna om de anmält honom till polisen.
Han åtalades även som medgärningsman till grov våldtäkt och våldtäkt eftersom han förmedlat flickors kontaktuppgifter till två män, i 20- respektive 30-årsåldern, som sedan träffat dem och förgripit sig på dem.
– Vi påstår att han har varit medgärningsman på så sätt att han har förmedlat kontakter och haft önskemål eller instruktioner om vad som ska ske och att det ska filmas, säger Eva Johnsson.
Utnyttjade missbrukare
De två andra gärningsmännen är 19 och 30 år gamla. 30-åringen är åtalad för våldtäkt och grov våldtäkt på en flicka som vid tillfället var 17 år och drogmissbrukare. Våldtäkten skedde den 2 oktober 2019 i en bil i en kommun i Mellansverige.
Kommuntjänstemannen hade förmedlat kontakten och instruerat flickan och 30-åringen om vilka sexuella handlingar som skulle utföras och att de skulle filmas och skickas till honom. Han hade hotat flickan att sprida bilder och filmer på henne om hon inte deltog – och sagt att 30-åringen skulle ge henne droger.
19-åringen åtalas för en våldtäkt den 30 september 2019 på samma flicka. Även han dokumenterade övergreppen och skickade det vidare till kommuntjänstemannen, och även i detta fall hade flickan enligt åtalet tvingats dit genom familjefaderns utpressning.
Som bevis har åklagaren filmer på övergreppen som hittats i mannens telefon och dator.
11-årig flicka
I rättegången, som började måndagen 25 januari, finns åtta målsägande. Flickorna, som var mellan 11 och 17 år när övergreppen skedde, har liknande historier att berätta.
– En del kontakter har varit korta och intensiva, andra har varit under längre tid. Men han har byggt upp en kontakt med dem på olika sätt. Och det varierar också mellan dem hur grova saker som de olika målsägande har fått göra, säger Eva Johnsson.
– Det de har gemensamt är att de har olika former av självskadebeteende, ångestproblematik, olika funktionsvariationer – både fysiska och neuropsykiatriska, att man kanske har en Aspergers eller en autism. Det finns flickor som befinner sig på HVB-hem eller LVU:ade flickor som är väldigt isolerade, säger hon.
Och offren kan vara fler. När polisens IT-forensiker gick igenom hans Instagramkonto så hittade de 700 kontakter, varav de flesta tycktes tillhöra unga flickor. I mannens dator fanns även bilder på flickor som de inte kunnat identifiera.
– Dels har vi skickat iväg en begäran om rättshjälp till USA för att begära ut uppgifter från både Dropbox och Snapchat, men där har vi inte fått svar ännu. Sedan kan det ju vara så att andra flickor som läser om det kanske kan känna att ”det var kanske honom som jag var i kontakt med”, säger hon.
Förnekar våldtäktshjälp
Eva Johnsson beklagar att det tagit så lång tid mellan anmälan i slutet av september 2019 och gripandet i april året därpå.
– Innan vi är klara och har spårat honom så fortsätter ju de här övergreppen i princip tills vi tar honom i april. Och det beklagar jag, att inte vi har kunnat få fram uppgifter som gjort att vi har kunnat slå till snabbare för då hade vi fått stopp på detta tidigare, säger hon.
– Vi måste ju få ut uppgifter från USA, eftersom det är amerikanska bolag, och då tar det ju tid. Det är ett bekymmer att man inte kan få ut uppgifterna snabbare.
Sista rättegångsdag är den 25 februari och Eva Johnsson menar att mannen redan erkänt vad som borde ge ”ett antal” års fängelse.
– Han förnekar medgärningsmannaskapet i våldtäkterna rakt av, säger hon.
– Någon av kontakterna med de övriga medger han att han haft och i något fall så säger han att han inte tycker att det borde bedömas som grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, utan normalgraden. Andra kontakter förnekar han helt. Så det ser lite olika ut med hans inställning, men det han erkänner rakt av är det som han gjort mot den här 11-åriga flickan.
”Förövaren där 24/7"
Enligt Eva Johnsson kan sexuella övergrepp på nätet vara lika allvarliga och ge samma skador som fysiska övergrepp.
– Det finns till och med vissa försvårande omständigheter som gör att det kan upplevas som värre för de här barnen, eftersom bilder och filmer ju liksom alltid finns kvar, säger hon.
– De kan ju inte heller värja sig från de här förövarna. Om det är en person som utsätter dig fysiskt så kan det ju vara så att det sker i hemmet och då kanske du kan känna dig trygg i skolan. Om det sker utanför din hemmiljö så kan du kanske känna dig trygg hemma. Men i det här fallet så har du förövaren med dig 24/7 i din telefon.
– Och det ser vi ju i det här materialet, att han tar ju kontakt med dem kvällar, helger, dagar, när de är i skolan eller var de än är så får de propåer från honom och det gör ju att de aldrig kan känna sig skyddade eller trygga.
Aftonbladet har sökt mannens advokat.