Ulf Kristersson

Massiv kritik mot Ulf Kristerssons inlägg om Förintelsen

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Ulf Kristersson får kritik för ett inlägg inför Förintelsens minnesdag.

Även myndigheten Forum för levande historia kritiseras för att upplåta plats åt M-ledaren med tanke på hans hållning gentemot Sverigedemokraterna.

– Vi är ledsna att det har blivit så här, vi ser att väldigt många är upprörda, säger Silvia Ernhagen kommunikationschef på myndigheten.

Inför Förintelsens minnesdag har Forum för levande historia låtit politiker och offentliga personer rekommendera böcker som tar upp Förintelsen.

Moderatledaren Ulf Kristerssons medverkan har mötts av omfattande kritik. Under hans boktips, som publiceras på Forum för levande historias Facebooksida, skriver över tusen personer. En stor del av kommentarerna är kritiska, M-ledaren benämns bland annat som hycklare, en skam och populist.

Kritikerna lyfter fram Kristerssons omtalade löfte till Förintelseöverlevaren Hédi Fried om att inte ha samröre med Sverigedemokraterna. Kristerssons senaste uttalande om att SD har förändrats tas också upp i inläggen.

Bild från Forum för levande historias Facebook-sida
Bild från Forum för levande historias Facebook-sida

Hade inte väntat sig så starka reaktioner

Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att ”främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.”

– Vår avsikt var inte att uppröra människor. Syftet med boktipsen är att fler ska lära sig om andra världskriget och om Förintelsen genom att läsa en bok, säger kommunikationschef Silvia Ernhagen.

Även Forum för levande historia har fått kritik för att ha upplåtit utrymme åt Kristersson. Myndigheten hade inte väntat sig så starka reaktioner. Nu går medarbetare in och svarar kritiker på Facebook.

– Vi svarar att syftet med att låta Ulf Kristersson och Stefan Löfven lämna boktips var att få en bred representation och uppmuntra folk att läsa böcker om det här ämnet.

Ulf Kristersson med Förintelseöverlevare Hédi Fried.

Kommer vara kvar – i dagsläget

Är Ulf Kristerssons inställning till samarbete med Sverigedemokraterna problematiskt i detta avseende?

– Jag företräder en myndighet så jag går inte in i de partipolitiska diskussionerna.

Kommer inlägget att vara kvar?

– I dagsläget, ja.

Vad skulle kunna få det att förändras?

– Det kan jag inte svara på nu.

Kritiken mot Ulf Kristersson bottnar i att Moderaterna har svängt om Sverigedemokraterna. Partierna har numera kontakt och är öppna för att samarbeta på vissa politikområden. Ulf Kristersson har också träffat SD-ledaren Jimmie Åkesson på tu man hand. Ulf Kristersson har dock förnekat att han givit ett löfte till Hedi Fried om att inte samarbeta med SD.

Ulf Kristersson tipsar om Margit Silbersteins bok Förintelsens barn. ”Jag hoppas att många läser denna mycket personliga berättelse som spänner över tre generationer.” skriver han i sin rekommendation.

Aftonbladet har utan framgång sökt Ulf Kristersson.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Ulf Kristersson (M).
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Förintelsen

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Forum för levande historia